Pstrąg pieczony w piekarniku z tymiankiem i oliwą z oliwek

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Dziś na lunch ryba! I to nie byle jaka ryba: piękny pstrąg z tymiankiem, cytryną i oliwą z oliwek. Nie ma nic lepszego na łatwy, zrównoważony i słoneczny posiłek :-) W towarzystwie ryżu, warzyw lub smażonych ziemniaków, będziesz mieć coś dla całej rodziny! Przychodzimy do Twojej kuchni z naszą wersją pisemną i wideo, aby pomóc Ci wykonać ten przepis krok po kroku :-)


Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min

  • Pstrąg pieczony w piekarniku z tymiankiem i oliwą z oliwek - Przygotowanie krok 1Wymieszaj tymianek z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  • Pstrąg pieczony w piekarniku z tymiankiem i oliwą z oliwek - Przygotowanie krok 2Umieść 1 do 2 łyżek tej mieszanki wewnątrz pstrąga, już umieszczonego w naczyniu do pieczenia.
  • Pstrąg pieczony w piekarniku z tymiankiem i oliwą z oliwek - Przygotowanie krok 3Umieść w środku plasterki cytryny przekrojone na pół. Dodaj również kilka liści laurowych.
  • Pstrąg pieczony w piekarniku z tymiankiem i oliwą z oliwek - Przygotowanie krok 4Polej pstrąga pozostałą oliwą z oliwek.
  • Pstrąg pieczony w piekarniku z tymiankiem i oliwą z oliwek - Przygotowanie krok 5Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
  • A teraz pieczony pstrąg jest gotowy!

Obserwacje

Dodatki: nie wahaj się dodać ząbków czosnku lub plasterków pomidora do pstrąga, aby dodać mu dodatkowego smaku.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+