Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami
vote now
Do tej pory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :)Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety "Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 45 - 55 minut
Składniki:
150 g masła150 g jogurtu naturalnego150 g orzechów laskowych2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu3/4 szkl. szklanki cukru3 jajka250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu500 g śliwek100 g dowolnego dżemu 50 g płatków migdałowychSposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt.Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście.Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu i będzie ładne złociste to powinniśmy go już wyjąć z piekarnika.Po wystudzeniu rozsmarowujemy na wierzchu dżem i posypujemy zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi. Smacznego
Składniki:
150 g masła150 g jogurtu naturalnego150 g orzechów laskowych2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu3/4 szkl. szklanki cukru3 jajka250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu500 g śliwek100 g dowolnego dżemu 50 g płatków migdałowychSposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt.Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście.Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu i będzie ładne złociste to powinniśmy go już wyjąć z piekarnika.Po wystudzeniu rozsmarowujemy na wierzchu dżem i posypujemy zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi. Smacznego
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!