Dynia piżmowa w stylu hasselback: twój nowy ulubiony dodatek!

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
1 h 10 m

Znaleźliśmy idealny dodatek do Twoich dań: butternut hasselback! Łatwe i aromatyczne, sekret tkwi w krojeniu ;-) Potem szybka wycieczka do piekarnika i na stół ;-) Możesz śledzić wszystkie szczegóły tego przepisu tutaj ↓


Składniki

4
Szacowany koszt: 7 (1.75€/porcja)

Materiały

  • 2 pałeczki

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
  • Zacznij od obrania dyni piżmowej (znanej również jako doubeurre).
    Przekrój ją na pół i usuń nasiona.
  • Umieść go płasko na desce do krojenia. Umieść pałeczki po obu stronach kabaczka.
    Używając dobrego noża, pokrój cienkie plasterki dyni piżmowej na pałeczkach. Pozwoli to na utrzymanie dyni piżmowej w jednym kawałku podczas wykonywania regularnych cięć w miąższu ;-)
    Zrób to samo z drugą połową.
  • Umieść dynię piżmową na blasze do pieczenia i polej 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
    Palcami wmasuj oliwę z oliwek w dynię.
    Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • W międzyczasie odcedź ciecierzycę i wymieszaj z pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami.
    Obierz szalotki i przekrój je na pół.
  • Po pierwszych 30 minutach wyjmij blachę z piekarnika i umieść ciecierzycę wokół dyni piżmowej.
    Dodaj kawałki szalotki i ponownie włóż blachę do piekarnika, nadal w temperaturze 180°C, na kolejne 30 minut.
  • Wyjąć blachę z piekarnika i posypać liśćmi kolendry. Smacznego!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+