Dynia piżmowa w stylu hasselback: twój nowy ulubiony dodatek!
zagłosuj teraz
Znaleźliśmy idealny dodatek do Twoich dań: butternut hasselback! Łatwe i aromatyczne, sekret tkwi w krojeniu ;-) Potem szybka wycieczka do piekarnika i na stół ;-) Możesz śledzić wszystkie szczegóły tego przepisu tutaj ↓
Składniki
4
Szacowany koszt: 7Euros€ (1.75€/porcja)
Materiały
- 2 pałeczki
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
- Zacznij od obrania dyni piżmowej (znanej również jako doubeurre).
Przekrój ją na pół i usuń nasiona. - Umieść go płasko na desce do krojenia. Umieść pałeczki po obu stronach kabaczka.
Używając dobrego noża, pokrój cienkie plasterki dyni piżmowej na pałeczkach. Pozwoli to na utrzymanie dyni piżmowej w jednym kawałku podczas wykonywania regularnych cięć w miąższu ;-)
Zrób to samo z drugą połową. - Umieść dynię piżmową na blasze do pieczenia i polej 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Palcami wmasuj oliwę z oliwek w dynię.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. - W międzyczasie odcedź ciecierzycę i wymieszaj z pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami.
Obierz szalotki i przekrój je na pół. - Po pierwszych 30 minutach wyjmij blachę z piekarnika i umieść ciecierzycę wokół dyni piżmowej.
Dodaj kawałki szalotki i ponownie włóż blachę do piekarnika, nadal w temperaturze 180°C, na kolejne 30 minut. - Wyjąć blachę z piekarnika i posypać liśćmi kolendry. Smacznego!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!