Dynia piżmowa w stylu hasselback: twój nowy ulubiony dodatek!
zagłosuj teraz
Znaleźliśmy idealny dodatek do Twoich dań: butternut hasselback! Łatwe i aromatyczne, sekret tkwi w krojeniu ;-) Potem szybka wycieczka do piekarnika i na stół ;-) Możesz śledzić wszystkie szczegóły tego przepisu tutaj ↓
Składniki
4
Szacowany koszt: 7Euros€ (1.75€/porcja)
Materiały
- 2 pałeczki
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
- Zacznij od obrania dyni piżmowej (znanej również jako doubeurre).
Przekrój ją na pół i usuń nasiona. - Umieść ją płasko na desce do krojenia. Umieść pałeczki po obu stronach dyni piżmowej.
Używając dobrego noża, pokrój cienkie plasterki dyni piżmowej, opierając nóż na pałeczkach. Pozwoli to na utrzymanie dyni w jednym kawałku podczas wykonywania regularnych cięć w miąższu ;-)
Zrób to samo z drugą połową. - Umieść pokrojoną dynię piżmową na blasze do pieczenia i polej 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Palcami wmasuj oliwę w dynię.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. - W międzyczasie odcedź ciecierzycę i wymieszaj z pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz przyprawami.
Obierz szalotki i przekrój je na pół. - Po pierwszych 30 minutach wyjmij blachę z piekarnika i umieść ciecierzycę wokół dyni piżmowej.
Dodaj kawałki szalotki i ponownie włóż blachę do piekarnika, nadal w temperaturze 180°C, na kolejne 30 minut. - Wyjmij blachę z piekarnika i posyp przygotowanie liśćmi kolendry. Smacznego!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!