Ekspresowe paluszki chlebowe bez zagniatania

zagłosuj teraz
Side dish
6 porcji
łatwe
2 h

Masz ochotę na dobrą bagietkę? Zapomnij o etapie "piekarnia", zrób ją sam! Dzięki temu szybkiemu i łatwemu przepisowi zrobienie własnego pieczywa jest dziecinnie proste! Nie będziesz w stanie oprzeć się chrupkości tej bagietki i miękkości jej miękiszu :-) Nie zapomnij zachować trochę na śniadanie. Z odrobiną masła i/lub dżemu, ta bagietka pomoże Ci rozpocząć dzień z uśmiechem :-)


Składniki

6

Na 2 małe bagietki :

Szacowany koszt: 0.7 (0.12€/porcja)

Materiały

  • Forma do bagietek (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania30 min

  • Ekspresowe paluszki chlebowe bez zagniatania - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę i sól w misce i zrób dołek. Dodaj pokruszone drożdże (nie mogą dotykać soli!). Wlać ciepłą wodę.
  • Ekspresowe paluszki chlebowe bez zagniatania - Przygotowanie krok 2Wymieszać grubo łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lepkie. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Ekspresowe paluszki chlebowe bez zagniatania - Przygotowanie krok 3Umieść arkusz papieru do pieczenia na formie do bagietek (lub bezpośrednio na blasze do pieczenia, aby zrobić bochenki). "Wlać kleistą mieszankę, dzieląc ją na 2 części.
  • Ekspresowe paluszki chlebowe bez zagniatania - Przygotowanie krok 4Za pomocą nożyczek wykonaj nacięcia na pałeczkach.
  • Ekspresowe paluszki chlebowe bez zagniatania - Przygotowanie krok 5Nalej trochę wody na blachę do pieczenia i umieść ją pod kratką, która będzie podtrzymywać formę do bagietek. Woda jest niezbędna podczas pieczenia, ponieważ para pomoże uformować chrupiącą skórkę.
  • Ekspresowe paluszki chlebowe bez zagniatania - Przygotowanie krok 6Rozgrzej piekarnik do 230°C i piecz przez 30 minut.
  • Ekspresowe paluszki chlebowe bez zagniatania - Przygotowanie krok 7Teraz bagietki z chleba ekspresowego są gotowe!

Obserwacje

Suche drożdże
Jeśli używasz suszonych drożdży, do tego przepisu będziesz potrzebować 1 saszetki. Należy je rozpuścić w 1 łyżce stołowej wody na kilka minut, aby je nawodnić.

Naturalna konwekcja?
Jeśli chcesz, aby chleb był dobrze upieczony, możesz ustawić piekarnik na grzanie konwekcyjne. Jeśli wolisz nieco mniej upieczony chleb, użyj konwekcji naturalnej.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+