Jak ugotować makaron?
Co może być lepszego niż makaron? Podstawowy przepis kuchni włoskiej. Gotowanie makaronu nie zawsze jest łatwe: jak długo go gotować, czy dodać oliwę z oliwek czy masło, ile wody użyć na ile makaronu? Makaron, duża ilość osolonej wody, przepis jest bardzo prosty. Dzisiaj będziemy używać długiego makaronu (spaghetti), ale ilości będą dokładnie takie same dla krótkiego makaronu, tylko czas gotowania będzie się różnić.
Składniki
Materiały
- Duży rondel
- Drewniana szpatułka
Przygotowanie
- Zacznij od doprowadzenia wody do wrzenia na dużym ogniu w dużym rondlu.
- Gdy woda się zagotuje, dopraw solą.
- Wrzuć makaron do wrzącej wody, wymieszaj łopatką i gotuj od 8 (al dente) do 10 minut (ugotowany).
- Pozostaje tylko odcedzić makaron i gotowe!
Obserwacje
Ile makaronu potrzebujesz?
Na jedną osobę powinno przypadać 100 g makaronu. Bardzo łatwo jest przygotować duże ilości. Wszystko czego potrzebujesz to bardzo duża patelnia.
Czy mogę zastąpić sól we wrzącej wodzie?
Jeśli chcesz, możesz dodać bulion warzywny lub przyprawy.
Skąd mam wiedzieć, jak długo gotować makaron?
W zależności od rodzaju makaronu, sprawdź zalecany czas gotowania na opakowaniu. Zazwyczaj jest to około 10 minut.
Jaki jest najlepszy sposób gotowania makaronu w sosie?
Jeśli chcesz dodać makaron do sosu, najlepiej ugotować go al dente, aby makaron skończył gotować się w sosie i uniknąć rozgotowania.
Jaką dokładnie ilość soli należy dodać?
W przypadku gotowania suchego makaronu zasada jest prosta: 10 gramów na 1 litr wody!
Jak należy gotować makaron, aby ułatwić trawienie?
W kuchni włoskiej makaron najlepiej spożywać al dente, ponieważ ten rodzaj gotowania pomaga w łatwiejszym wchłanianiu cukrów, a zatem ma działanie hamujące apetyt.
Co mogę zrobić z wodą z gotowania makaronu?
Możesz zachować filiżankę wody z gotowania makaronu, aby rozluźnić towarzyszący mu sos i nadać mu bardziej sosowy charakter.
Woda ta może być również używana jako domowy środek czyszczący! Sól i wrząca woda są bardzo skuteczne w usuwaniu plam i zabrudzeń.
Z czym podawać makaron?
Makaron można podawać z sosem (carbonara, pesto, bolognese itp.) lub bez dodatków, na przykład z mżawką oliwy z oliwek i fleur de sel.