Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - gotowanie we frytkownicy powietrznej

zagłosuj teraz
Side dish
2 porcji
łatwe
1 h 30 m

Odkryj na nowo klasyczne włoskie danie dzięki naszej wegetariańskiej wersji panierowanego bakłażana gotowanego we frytkownicy powietrznej! Wyobraź sobie złocistą chrupkość sznycla mediolańskiego, ale z bakłażanem zamiast mięsa. Ta metoda gotowania we frytownicy powietrznej sprawia, że jest on jeszcze lżejszy i zdrowszy. Idealny dla tych, którzy szukają ultra-wegetariańskiej alternatywy! Podawaj z makaronem lub ryżem i pysznym sosem pomidorowym :-)


Składniki

2

Pieczony bakłażan:

Bułka tarta:

Sos pomidorowy (dodatek):


Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania40 min

Obserwacje

Jak przechowywać panierowane bakłażany po mediolańsku?
Ugotowane panierowane bakłażany można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Aby je podgrzać i przywrócić im chrupkość, użyj frytkownicy powietrznej lub piekarnika w temperaturze 180°C przez kilka minut.

Czy mogę przygotować ten przepis bez frytkownicy?
Tak, możesz przygotować ten przepis bez frytownicy, używając tradycyjnego piekarnika.
Aby upiec bakłażana: piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200°C. Wszystkie kroki znajdują się w naszym przepisie tutaj.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść panierowane plastry bakłażana na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, spryskaj lekko oliwą z oliwek i piecz przez 20-25 minut, obracając w połowie, aż będą złociste i chrupiące.
Można je również usmażyć - podobny przepis przygotowaliśmy tutaj.

Jakie dodatki pasują do panierowanych bakłażanów po mediolańsku?
Panierowane bakłażany są idealne z makaronem, ryżem lub zieloną sałatą.

Jaka jest ostateczna konsystencja panierowanych bakłażanów we frytkownicy powietrznej?
Panierowane bakłażany ugotowane we frytkownicy Air Fryer są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, z lekką, złocistą teksturą przypominającą tradycyjne kotlety po mediolańsku.

Czy można przygotować ten przepis z wyprzedzeniem?
Panierowane bakłażany można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przed gotowaniem. Gdy będą gotowe do podania, usmaż je we frytkownicy powietrznej lub w piekarniku, aż będą chrupiące.



Sprzęt do gotowania

frytkownica powietrzna

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+