Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - air fryer cooking

zagłosuj teraz
Side dish
2 porcji
łatwe
1 h 30 m

Odkryj na nowo klasyczne włoskie danie dzięki naszej wegetariańskiej wersjipanierowanego bakłażana gotowanego we frytkownicy powietrznej! Wyobraź sobie złocistą chrupkość sznycla mediolańskiego, ale zbakłażanem zamiast mięsa. Ta metoda gotowania we frytownicy powietrznej sprawia, że jest on jeszcze lżejszy i zdrowszy. Idealny dla tych, którzy szukają ultra-wegetariańskiej alternatywy! Podawaj z makaronem lub ryżem i pysznym sosem pomidorowym :-)


Składniki

2

Pieczony bakłażan:

Sos pomidorowy (dodatek):


Materiały

  • Frytkownica powietrzna
  • torebka do zamrażarki / hermetyczny pojemnik
  • puszka oleju - oliwa z oliwek
  • patelnia (sos)
  • widelec

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania40 min
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 1Nakłuć bakłażana widelcem.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 2Umieść bakłażana na tacy frytownicy powietrznej i posmaruj oliwą z oliwek (lub zastosuj jako spray).
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 3Ustaw frytownicę na tryb "Air Fry" na 20 minut w temperaturze 180°C.
    Odwróć bakłażana w połowie gotowania.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 4Wyjąć bakłażana z frytownicy powietrznej i umieścić w szczelnej torebce do zamrażania lub hermetycznym pojemniku na 10 minut.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 5Przełożyć bakłażana na talerz i obrać za pomocą dwóch widelców. Nakłuć bakłażana, aby utrzymać go na miejscu i "zeskrobać" skórkę drugim widelcem, aby ją usunąć.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 6Usuń nadmiar wody i spłaszcz bakłażana.
    Obtoczyć w mące.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 7Wymieszaj jajko z solą i pieprzem i przenieś do niego bakłażana. Dobrze obtoczyć.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 8Przełożyć bakłażana do bułki tartej i ponownie dobrze obtoczyć.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 9Zanurz w jajku, a następnie w bułce tartej po raz ostatni.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 10Spryskaj tackę frytownicy powietrznej olejem i umieść w niej panierowanego bakłażana. Ponownie spryskać olejem.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 11Ustaw frytownicę na tryb "Maxi Crisp" w temperaturze 230°C na 10 minut.
    Odwróć bakłażana, a następnie ponownie zaprogramuj frytownicę na tryb "Maxi Crisp" w temperaturze 230°C na 8 minut.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 12Przygotować sos (dodatek):
    Skropić patelnię odrobiną oliwy z oliwek, a następnie dodać spłaszczony ząbek czosnku.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 13Dodać sos pomidorowy, sól, pieprz i kilka listków bazylii i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Usunąć czosnek przed podaniem.
  • Panierowany bakłażan po mediolańsku, ale wegetariański - Air Fryer cooking - Przygotowanie krok 14Ułożyć na talerzu:
    Dno talerza polać sosem, na wierzchu ułożyć panierowanego bakłażana. Udekorować kilkoma listkami bazylii (opcjonalnie). I voila, gotowe!

Obserwacje

Jak przechowywać panierowane bakłażany po mediolańsku?
Ugotowane panierowane bakłażany można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Aby je podgrzać i przywrócić im chrupkość, użyj frytkownicy powietrznej lub piekarnika w temperaturze 180°C przez kilka minut.

Czy mogę przygotować ten przepis bez frytkownicy?
Tak, możesz przygotować ten przepis bez frytownicy, używając tradycyjnego piekarnika.
Aby upiec bakłażana: piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200°C. Wszystkie kroki znajdują się w naszym przepisie tutaj.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść panierowane plastry bakłażana na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, spryskaj lekko oliwą z oliwek i piecz przez 20-25 minut, obracając w połowie, aż będą złociste i chrupiące.
Można je również usmażyć - podobny przepis przygotowaliśmy tutaj.

Jakie dodatki pasują do panierowanych bakłażanów po mediolańsku?
Panierowane bakłażany są idealne z makaronem, ryżem lub zieloną sałatą.

Jaka jest ostateczna konsystencja panierowanych bakłażanów we frytkownicy powietrznej?
Panierowane bakłażany ugotowane we frytkownicy Air Fryer są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, z lekką, złocistą teksturą przypominającą tradycyjne kotlety po mediolańsku.

Czy można przygotować ten przepis z wyprzedzeniem?
Panierowane bakłażany można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przed gotowaniem. Gdy będą gotowe do podania, usmaż je we frytkownicy powietrznej lub w piekarniku, aż będą chrupiące.



Sprzęt do gotowania

frytkownica powietrzna

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+