Pikantny koreański sos gochujang do bibimbap
Odkryj koreański pikantny sos z gochujang do Bibimbap, prawdziwą eksplozję smaków, która przeniesie Cię do serca koreańskiej kuchni! Ten pikantny sos jest po prostu nie do odparcia, otula i rozpływa się w ustach dzięki doskonale zbalansowanej mieszance słodkich, słonych i pikantnych smaków. Sekret tego sosu tkwi w jego głównym składniku: gochujang. Ta tradycyjna koreańska przyprawa wytwarzana jest ze sfermentowanych czerwonych papryczek chilli, które nadają jej charakterystyczną moc i ostrość. Ale nie daj się zastraszyć! Sos ten jest idealnym dodatkiem do innych azjatyckich dań dla miłośników chilli ;-)
Składniki
Przygotowanie
- Umieść gochujang, biały cukier, sos sojowy, olej sezamowy i kwiat sezamu w misce.
- Wymieszać razem.
- Jest już gotowy! Wymieszaj sos bezpośrednio z bibimbapem lub umieść w osobnej miseczce :-)
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać sos bibimbap?
Sos bibimbap można przechowywać przez 1 tydzień w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Co to jest gochujang?
Gochujang to sfermentowana pasta chili używana jako przyprawa w kuchni koreańskiej. Jest szeroko stosowana w sosach, które towarzyszą najpopularniejszym koreańskim potrawom, takim jak bibimbap czy skrzydełka kurczaka w sosie gochujang. Bardzo pikantna, ze słodkimi i pikantnymi nutami, przyprawia potrawy i nadaje im "typowo koreański smak", który tak bardzo kochamy.