Żółtka jaj zakonserwowane w sosie sojowym
Spakuj walizki i udaj się do Japonii po solidną dawkę umami z żółtkami jaj zakonserwowanymi w sosie sojowym! Nie trzeba ich gotować, wystarczy uzbroić się w cierpliwość: pozostaw je w lodówce, a rozpłyną się w ustach i nabiorą wspaniałego smaku. Potem wszystko zależy od Ciebie: wsuń je do onigiri, połóż na donburi z ryżem do sushi, ziarnami sezamu i pokruszonym nori... czysta rozkosz! A jeśli się spieszysz, wypróbuj naszą wersję Airfryer, która jest szybsza, ale równie smaczna!
Składniki
Materiały
- 1 ramekin
- folia spożywcza
Przygotowanie
Umieść żółtka w kokilce.
Przykryj żółtka sosem sojowym.
Przykryć ramekin folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 do 48 godzin (patrz wskazówki na końcu przepisu ↓↓).
A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Jak długo należy przechowywać żółtka w sosie sojowym?
Można je przechowywać od 2 do 48 godzin.
Po 2 godzinach: żółtka będą zamarynowane i rzadkie.
Po 48 godzinach: żółtka będą twarde i można je na przykład zetrzeć na tarce do potraw!
Ile żółtek można kandyzować jednocześnie?
Tyle, ile chcesz! Będziesz musiał dostosować rozmiar pojemnika, a żółtka nadal będą musiały być zanurzone w sosie sojowym, aby prawidłowo zastygły!
Co mogę zrobić z białkami?
Nie wahaj się zamienić białek w bezę - nasz przepis zamieściliśmy tutaj.
Jakich jajek powinienem użyć?
Zalecamy używanie bardzo świeżych jajek, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności.
Jeśli użyjesz jajek ekologicznych, będziesz cieszyć się tymi kandyzowanymi żółtkami jeszcze bardziej!
Jak używać kandyzowanych żółtek jaj?
Są pyszne jako dodatek do onigiri, na tostach, do tatara lub starte na sałatce, na przykład! Tutaj podaliśmy je z ryżem do sushi, wodorostami nori i sezamem.
Czy kandyzowane żółtka można zamrażać?
Najlepiej ich nie zamrażać.
Co mogę dodać do sosu sojowego, aby zachować żółtka?
Można dodać miód i srirachę, a nawet posiekany czosnek lub imbir!