Tarta pomarańczowa
zagłosuj teraz
Wszyscy znamy tarty cytrynowe, ale czy kiedykolwiek próbowałeś tarty pomarańczowej? Zamiast robić lemon curd, wypróbuj inny owoc cytrusowy! W rezultacie otrzymasz świeży, owocowy deser, który idealnie nadaje się na zakończenie posiłku bez przeciążania żołądka. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować tę słodką tartę i daj nam znać w komentarzach ;-)
Składniki
8
Szacowany koszt: 3.81Euros€ (0.48€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania20 min
- Rozwiń ciasto kruche do formy na tartę. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wyciśnij pomarańcze i usuń skórkę z jednej pomarańczy.
- W rondelku wymieszać jajka, cukier i mąkę kukurydzianą. Dodać sok i skórkę z jednej pomarańczy. Ubijać do zgęstnienia na średnim ogniu.
- Gdy śmietana będzie gęsta, zdejmij rondel z ognia i stopniowo dodawaj masło, a następnie sok z jednej pomarańczy.
- Dobrze wymieszaj i wylej krem pomarańczowy na spód tarty. Wygładź powierzchnię i schładzaj tartę przez 1 godzinę.
- Teraz jest gotowa! Tartę pomarańczową można udekorować plastrami pomarańczy i kwiatem pomarańczy.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!