Tarta z banoffee, bananami i karmelem

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
1 h

Czy wiesz, co to jest Banoffee? Ta wyjątkowa nazwa to połączenie słów "banan" i "toffi", dwóch składników przepisu :-) Już sama wiedza o tym sprawia, że usta stają się wodniste!


Składniki

10
Szacowany koszt: 6.2 (0.62€/porcja)

Materiały

  • Forma na zawiasach o średnicy 20 cm

Przygotowanie


  • Tarta z banoffee, bananami i karmelem - Przygotowanie krok 1Pokruszyć speculoos na proszek i dodać 100 g roztopionego masła. Dobrze wymieszać.
  • Tarta z banoffee, bananami i karmelem - Przygotowanie krok 2Umieść arkusz papieru do pieczenia na dnie tortownicy. Umieść mieszankę speculoos i masła na papierze i rozprowadź łyżką po dnie i krawędziach, aby utworzyć spód tarty. Dobrze docisnąć.
    Pokrój 2 banany na plasterki i umieść na spodzie. Schłodzić w lodówce.
  • Tarta z banoffee, bananami i karmelem - Przygotowanie krok 3Przygotować karmel: roztopić 100 g masła na patelni i dodać brązowy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj słodzone mleko skondensowane.
  • Tarta z banoffee, bananami i karmelem - Przygotowanie krok 4Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez minutę i przelać do formy do tarty. Schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
  • Tarta z banoffee, bananami i karmelem - Przygotowanie krok 5Po ostygnięciu wyjmij banoffee z formy. Uważaj, ten krok jest trochę trudny. Następnie ułóż na wierzchu pozostałe pokrojone banany.
  • Tarta z banoffee, bananami i karmelem - Przygotowanie krok 6Ubij zimną śmietanę, aż utworzy bitą śmietanę. Wylać na ciasto.
  • Tarta z banoffee, bananami i karmelem - Przygotowanie krok 7Zetrzyj kawałki czekolady za pomocą tarki lub obieraczki do warzyw i posyp nimi krem.
  • Tarta z banoffee, bananami i karmelem - Przygotowanie krok 8A teraz Twoje banoffee jest gotowe! Smacznego!

Obserwacje

Karmel: można go zastąpić zakupionym wcześniej dżemem mlecznym.

Speculoos: można je zastąpić innymi dowolnymi herbatnikami.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+