Tarta z banoffee, bananami i karmelem
zagłosuj teraz
Czy wiesz, co to jest Banoffee? Ta wyjątkowa nazwa to połączenie słów "banan" i "toffi", dwóch składników przepisu :-) Już sama wiedza o tym sprawia, że usta stają się wodniste!
Składniki
10
Szacowany koszt: 6.2Euros€ (0.62€/porcja)
Materiały
- Forma na zawiasach o średnicy 20 cm
Przygotowanie
- Pokruszyć speculoos na proszek i dodać 100 g roztopionego masła. Dobrze wymieszać.
- Umieść arkusz papieru do pieczenia na dnie tortownicy. Umieść mieszankę speculoos i masła na papierze i rozprowadź łyżką po dnie i krawędziach, aby utworzyć spód tarty. Dobrze docisnąć.
Pokrój 2 banany na plasterki i umieść na spodzie. Schłodzić w lodówce. - Przygotować karmel: roztopić 100 g masła na patelni i dodać brązowy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj słodzone mleko skondensowane.
- Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez minutę i przelać do formy do tarty. Schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
- Po ostygnięciu wyjmij banoffee z formy. Uważaj, ten krok jest trochę trudny. Następnie ułóż na wierzchu pozostałe pokrojone banany.
- Ubij zimną śmietanę, aż utworzy bitą śmietanę. Wylać na ciasto.
- Zetrzyj kawałki czekolady za pomocą tarki lub obieraczki do warzyw i posyp nimi krem.
- A teraz Twoje banoffee jest gotowe! Smacznego!
Obserwacje
Karmel: można go zastąpić zakupionym wcześniej dżemem mlecznym.
Speculoos: można je zastąpić innymi dowolnymi herbatnikami.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!