Celiakia, przepisy bezglutenowe
Coraz więcej osób cierpi na celiakię. Dopóki nie masz przyjaciela lub krewnego, który na nią cierpi, nie wiesz o istnieniu tego problemu.
Petitchef ma ponad 200 przepisów bezglutenowych. Spośród nich wszystkich oferujemy szeroki wybór. Ponieważ celiakia również ma prawo zjeść dobre ciasto czekoladowe! I ponieważ może być bezglutenowe i smaczne!
Bezglutenowe przystawki i dania
I jest to problem, ponieważ większość hipermarketów, supermarketów, restauracji i barów nie ma produktów lub posiłków odpowiednich dla osób z celiakią. Wyjście na kolację, przekąskę czy zakupy to istna odyseja.
Możemy być wdzięczni, że rynek produktów bezglutenowych stopniowo się rozwija, a niektóre z nich są bardziej przystępne cenowo niż inne.
Celiakia to nietolerancja glutenu, czyli wszystkiego, co zawiera pszenicę, jęczmień, żyto i, w niektórych przypadkach, mąkę owsianą. Jeśli dana osoba cierpi na celiakię i o tym nie wie, prawdopodobnie po spożyciu żywności zawierającej którąkolwiek z powyższych substancji będzie odczuwać takie objawy, jak: utrata apetytu, bóle brzucha, anemia, utrata masy ciała, nudności, wymioty, biegunka...
Desery bezglutenowe
W każdym razie, jeśli masz wątpliwości, poddaj się testom. Istnieją różne rodzaje celiakii w zależności od poziomu nietolerancji glutenu.Jeśli musisz gotować dla kogoś, kto cierpi na tę chorobę, musisz bardzo uważać na zanieczyszczenia krzyżowe. Możesz zrobić super flan bez glutenu, ale jeśli użyjesz szpatułki, którą przesuwałeś ciasto chlebowe zawierające gluten, zanieczyścisz flan. Ryzykujesz, że Twój gość zachoruje. Dlatego zawsze trzeba mieć się na baczności i utrzymywać cały obszar roboczy w nieskazitelnej czystości.