Wegetariański kawior na elegancką, niedrogą i zrównoważoną świąteczną kolację!

zagłosuj teraz
Wegetariański kawior na elegancką, niedrogą i zrównoważoną świąteczną kolację!
Source photo : Petitchef by Juliette

Wegetariański kawior stał się elegancką i smaczną alternatywą dla tych, którzy szukają bardziej zrównoważonych i etycznych opcji w okresie świątecznym. Smaczny i wszechstronny, dodaje odrobinę wyrafinowania do świątecznej kolacji bez uszczerbku dla zasad wegetariańskich lub wegańskich.

Wegetariański kawior z bakłażana to wszechstronny składnik, który może być stosowany w różnych przepisach, od kanapek po sałatki, dodając wykwintnego charakteru każdemu daniu.

Dlaczego więc się pozbawiać? Pełny przepis znajduje się poniżej↓↓


Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • chili
  • rozmaryn
  • 20 ml soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku

Krok 1:

Krok 1:

Przekroić bakłażana wzdłuż na pół. Umieść kawałki na blasze do pieczenia już pokrytej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Wyciąć górę (jak szachownicę) i posmarować oliwą z oliwek.


Etap 2:

Etap 2:

Doprawić solą i pieprzem. Posypać rozmarynem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 40 minut.


Krok 3:

Krok 3:

Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i wyrzucić skórkę. W blenderze zmiksować miąższ z sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą z oliwek. Umieścić w szczelnym pojemniku i schłodzić (w lodówce).


Krok 4:

Krok 4:

Gotowe! Podawać z tostami. Smacznego.


Jeśli wolisz, obejrzyj wideo


Czytaj także:



Komentarze

Oceń artykuł: