Wiśnia i jej właściwości: zaadoptuj ją!

zagłosuj teraz
Wiśnia i jej właściwości: zaadoptuj ją!

Wiśnie to słodkie, soczyste owoce, których smak różni się w zależności od odmiany.

Występują w różnych kolorach, ale zasadniczo czereśnie mogą być żółte, czerwone, pomarańczowe lub w mieszance tych kolorów.

Poniżej dowiesz się o ich zaletach, o tym, jak się nimi cieszyć, a także o wskazówkach dotyczących przechowywania, aby przyjemność trwała jak najdłużej :-)


4 główne powody, dla których warto go jeść

  • Wiśnie są bardzo niskokaloryczne, a jednocześnie stanowią bogate źródło składników odżywczych, witamin i minerałów.
  • Mają silne właściwości przeciwutleniające, które pomagają utrzymać zdrowy organizm
  • Zawierająwodę, cukier, potas, magnez i siarkę, wapń, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B6, C, E, P i PP - same dobre rzeczy!
  • Są dobrym źródłem witaminy C

4 inne powody, by je pożreć

  • 125 g dostarcza jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
  • Dostarczają błonnika pokarmowego
  • 100 g czereśni zawiera około 65 kcal
  • Podczas 2-tygodniowej diety wiśnie mogą odtruwać organizm i układ trawienny oraz spowalniać proces starzenia.

Jak jeść czereśnie

Można je spożywać jako przekąskę. Są pyszne w lodach, sałatkach owocowych, sosach, ciastach, tartach, galaretkach, dżemach, naleśnikach i deserach. Mogą być również kandyzowane i konserwowane w alkoholu.
Wpołączeniu z innymi owocami będą sublimowane. Należy jednak pamiętać, aby przed dodaniem ich do przepisu usunąć pestki za pomocą specjalnego urządzenia lub noża.

Wskazówki dotyczące ich konserwacji

Aby zachować świeżość wiśni, włóż je do lodówki! Za każdym razem, gdy chcesz je zjeść, po prostuopłucz je w ciepłej wodzie, aby usunąć kurz i doprowadzić je do temperatury pokojowej, a następnie pozostaw do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

Komentarze

Oceń artykuł: