Babeczki z kawałkami czekolady, przepis amerykański
Klasyczny amerykański deser/przekąska/śniadanie: muffiny !!!! Dodaj chipsy czekoladowe dla dodatkowej przyjemności i delektuj się szklanką mleka :-)
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wodorowęglan sodu.
W innej misce wymieszaj jajka i mleko. Dodaj tę mieszaninę do suchych składników i grubo wymieszaj. - Dodaj roztopione masło i szybko wymieszaj, a następnie dodaj wiórki czekoladowe.
- Umieść foremki na muffinki w formie i wypełnij każdą z nich po brzegi. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. I voila, amerykańskie muffinki z kawałkami czekolady są gotowe!
Obserwacje
Chipsy czekoladowe: Jeśli ich nie masz, możesz po prostu pokruszyć kilka kawałków z tabliczki czekolady lub zmielić je w blenderze. Można je również zastąpić innymi orzechami, suszonymi lub świeżymi owocami itp.
Mieszanie: Wymieszanie suchych składników z jednej strony, a reszty z drugiej, sprawi, że muffiny będą miały bardziej miękką i przewiewną konsystencję po upieczeniu. Wynika to z reakcji chemicznej między drożdżami a wodorowęglanem zmieszanym z resztą składników. Jeśli chodzi o ciasto, fakt, że nie jest ono całkowicie gładkie, również podkreśli tę puszystą konsystencję.
Papierowe foremki: Dodadzą one po prostu dodatkowego dekoracyjnego akcentu Twoim muffinkom :-) Jeśli ich nie masz, nie panikuj! Twoje muffinki będą równie urocze bez nich. Pamiętaj jednak, aby wysmarować foremki olejem lub masłem.