Bardzo owocowe, bardzo ekspresowe czyli … ciasto rabarbarowe

vote now
Bardzo owocowe, bardzo ekspresowe czyli … ciasto rabarbarowe


Tego cista nie można zepsuć i nie można przejść koło niego obojętnie :) Ciasto owocowe z kruszoną już w piekarniku nęci swoim zapachem wszystkich domowników. Dzieciaki wylizują surowe ciasto z miski, a ja zajadam się surową kruszonką … bo ta kruszonka jest po prostu przepyszna.

Przepis znalazłam na opakowaniu torebki po cukrze, a ciasto robi furorę wśród znajomych Królika i Niedźwiadka :) Wypróbowałam też z innymi owocami i również świetnie się nadaje. Przepis po prostu uniwersalny.

Potrzebne będzie:
Ciasto:
1 szklanka cukru1 kostka margaryny2 ½ szklanki mąki4 jaja2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy lub wanilinowy60 dkg rabarbarubrązowy cukier, cynamon (opcjonalnie do posypania rabarbaru)
Kruszonka:

1/5 margaryny lub masła2 łyżki cukru2/3 szklanki mąki
Jak wykonać:
Kruszonka:Połączyć mikserem rozdrobnioną margarynę lub masło na kawałki z cukrem i mąką, a następnie zagnieść w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20-30 min.
Ciasto:Rozpuścić w garnuszku margarynę i pozostawić do wystygnięcia. Jaja ubić mikserem, dodać cukier i dalej ubić aż staną się białe,
a cukier i cukier waniliowy (wanilinowy) się rozpuści. Kolejno dodać przesianą mąkę połączoną i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej mieszać. Na końcu dodać partiami przestudzoną margarynę i bardzo starannie wymieszać. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem (dobrze potem odchodzi). Na wierzchu ułożyć umyty, osuszony, pokrojony i obrany rabarbar (można go posypać lekko brązowym cukrem i cynamonem). Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na ciasto - na tarce o dużych otworkach.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, można nie posypywać, ale można już jeść bo jest pyszne :) Smacznego.


S sekrety małe i duże

Komentarze

Oceń ten przepis:




+