Pełna zachwytu ... czyli brzoskwiniowe ciasto z ricottą
vote now
Jak tylko zobaczyłam tego posta u Kasi na blogu, od razu wiedziałam, że ten brzoskwiniowiec zawita również do mojej kuchni :) Fantastyczne zdjęcia Kasi podziałały na moją wyobraźnię i smak. I oto moje ciasto już też jest gotowe. Troszeczkę je urozmaiciłam orzechami i migdałami, ale tylko troszeczkę ... :) Zrobiłam je specjalnie na spotkanie
z przyjaciółmi (a Oni uwielbiają takie łakocie) do których jadę
i z którymi mam zamiar spędzić kilka wspaniałych chwil – wszak to już ostatki lata. Właśnie Perseidy przelatują mi nad głową kiedy piszę tego posta, a to oznacza, że nieubłagalnie zbliżamy się do końca wakacji …
Czy wyczuwacie już jesień, czy jeszcze cieszycie się wakacjami i nie myślicie o ich końcu i tym co przyjdzie po nich? Dziwne lato tego roku … mięliśmy bardzo zimne czerwcowe wieczory, za to mamy upalne sierpniowe noce. Sorry, taki klimat :)
Potrzebne będzie:
z przyjaciółmi (a Oni uwielbiają takie łakocie) do których jadę
i z którymi mam zamiar spędzić kilka wspaniałych chwil – wszak to już ostatki lata. Właśnie Perseidy przelatują mi nad głową kiedy piszę tego posta, a to oznacza, że nieubłagalnie zbliżamy się do końca wakacji …
Czy wyczuwacie już jesień, czy jeszcze cieszycie się wakacjami i nie myślicie o ich końcu i tym co przyjdzie po nich? Dziwne lato tego roku … mięliśmy bardzo zimne czerwcowe wieczory, za to mamy upalne sierpniowe noce. Sorry, taki klimat :)
Potrzebne będzie:
2 1/2 szklanki mąki pszennej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1 szklanka brązowego cukru1 opakowanie 250 g sera ricotta1/2 szklanki oleju 2 jajka4 brzoskwiniecukier puder do posypania ciastagarść orzechów włoskich (zmielonych lub posiekanych - opcjonalnie) garść orzechów nerkowca lub ziemnych - solonych (grubo posiekanych - opcjonalnie)płatki migdałowe (do posypania ciasta po wierzchu - pół garści)szczypta cynamonu
Jak wykonać:Łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W osobnym naczyniu mieszamy brązowy cukier, ricottę, olej
i jajka.
Dodajemy sypkie składniki i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i orzechy - mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie i u Kasi średnica 21 cm). Ja jeszcze część brzoskwini zostawiłam i posypałam nimi ciasto po wierzchu, a na nie posypałam płatki migdałowe i cynamon dla smaku. Przepięknie pachniało podczas pieczenia i smakowało cynamonowo-brzoskwiniowym ciastem z orzechami :)
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni na około 60 minut.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Kasiu dziękuję za przepis i inspirację :)
Inspiracja :http://szotreba.blogspot.com/2014/08/brzoskwiniowe-ciasto-z-riccota.html
W osobnym naczyniu mieszamy brązowy cukier, ricottę, olej
i jajka.
Dodajemy sypkie składniki i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i orzechy - mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie i u Kasi średnica 21 cm). Ja jeszcze część brzoskwini zostawiłam i posypałam nimi ciasto po wierzchu, a na nie posypałam płatki migdałowe i cynamon dla smaku. Przepięknie pachniało podczas pieczenia i smakowało cynamonowo-brzoskwiniowym ciastem z orzechami :)
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni na około 60 minut.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Kasiu dziękuję za przepis i inspirację :)
Inspiracja :http://szotreba.blogspot.com/2014/08/brzoskwiniowe-ciasto-z-riccota.html
sekrety małe i duże
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!