Ekspresowe ciasto z owocami
vote now
Ciasto podpatrzone na blogu Moje Wypieki, zachęciła mnie nazwa - 'najłatwiejsze ciasto w świecie'. Akurat szukałam czegoś prostego i szybkiego, dlatego postanowiłam wykorzystać przepis. Wprowadziłam kilka zmian, przede wszystkim do części ciasta dodałam kakao.
Do jego wykonania naprawdę potrzeba niewiele czasu, myślę, że bardzo trudno było by je zepsuć. Wystarczy przyłożyć się do ubicia piany z białek. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Możecie użyć do niego dowolnych, sezonowych owoców.
Ekspresowe ciasto zowocami
Składniki:
4 żółtka4 białka3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego100 g masła1,5 szklanki mąki tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego3 łyżki kakaookoło ½ kg truskawek lub innych świeżychowoców
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, powoli cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo gęsta i sztywna.
Do piany dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników na wolnych obrotach. Do jajecznej masy wlewamy masło oraz wanilię, nie przerywając miksowania.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
Połowę masy przekładamy do drugiej miski. Do jednej części dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy jasne ciasto, następnie wylewamy część kakaową i za pomocą widelca delikatnie mieszamy kolory tak aby powstały asymetryczne wzory. Wierzch wyrównujemy uderzając forma o blat.
Na górę układamy owoce, wciskając je lekko do środka.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!