Chałka z budyniem i kruszonką.

vote now
Chałka z budyniem i kruszonką.


Chałka to specyficzne pieczywo drożdżowe, lekkie, słodkie w kształcie plecionego warkocza. Dla wielu osób chałka jest wspomnieniem dzieciństwa, dla mnie na pewno. Niedzielne śniadanienie mogło obyć się bez niej. Ten pyszny wypiek mogłabym zjadać w każdej postacie z kubkiem ciepłego mleka, kakao lub czekolady, choć w mojej wersji z budyniem i kruszonką fantastycznie nadaje się do kawy, bez żadnych dodatków lub z domową konfiturą. A jaka pyszna jest przełożona tylko dobrym masłem? To już spróbujcie sami. J


Składniki:

250 ml mleka + 400 ml do przygotowania budyniu35 g drożdży świeżych lub 4 łyżeczki suszonych100 g masła100 g cukru600 g mąki pszennej1 jajkopół łyżeczki soli1 budyń u mnie malinowy

Kruszonka:
Składniki:

1 porcja 80 g masła1 porcja 80 g cukru2 porcje 160 g mąki

Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstaną kruche grudki.



Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania budyniu, kierując się instrukcją na opakowaniu gotujemy budyń tylko używamy do niego 400 ml mleka, a nie 500. Ugotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia .
Drożdże obojętnie suche, czy świeże przygotowujemy tak samo. Podgrzewamy pół szklanki mleka by było letnie, lekko ciepławe, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Drożdżowy zaczyn rośnie bardzo szybko wystarczy kilka minut. Może około 10 rozpoznacie po tym jak bardzo w szklance urośnie.


Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe składniki mleko, jajko, cukier, mąkę i sól umieszczamy w misie i mieszamy stopniowo zagniatając ciasto. Możemy do tego celu użyć miksera, należy tylko pamiętać by użyć widełek w kształcie haku. Dodajemy przestudzone masło i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub maszynowo tak długo, aż zacznie samo odchodzić od dłoni. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, pamiętając by misę z ciastem przykryć czystą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych porcji by upiec 2 warkocze składające się z 3 pasm. Z każdej części formujemy długi wałek, staramy się by wałki były mniej więcej równej grubości i długości. Lekko je rozwałkowujemy by je spłaszczyć i wzdłuż każdego wałka nakładamy budyń. Brzegi dokładnie sklejamy i jeszcze raz je kulamy by ponownie odzyskały formę kształtnego wałka.
Z gotowych wałków pleciemy 2 warkocze, końce każdego splotu chowamy pod spód chałki.
Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie tym razem bezpośrednio na nie rozkładamy czystą ściereczkę i odstawiamy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.


Wyrośnięte chałki oprószamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Upieczone ciasto ściągamy od razu z gorącej blachy i odkładamy na kratkę do przestygnięcia lub od razu na talerze. J ciepłe ciasto drożdżowe jest rewelacyjne.
Smacznego!


Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+