Afrykańska zupa: pomidorowa, orzechowa i boćwina - afrykańska zupa orzechowa
zagłosuj teraz
Drodzy miłośnicy wyjątkowo pocieszających zup, oto przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu! Zainspirowani tradycyjną "afrykańską zupą z orzeszków ziemnych", uważamy, że to proste i smaczne danie będzie dla Was nie lada gratką. W tej afrykańskiej zupie znajdziesz boćwinę, pomidory, imbir, a przede wszystkim wspaniały smak orzeszków ziemnych :-) Postępuj zgodnie z naszymi szczegółowymi instrukcjami poniżej ↓
Składniki
4
Szacowany koszt: 2.14Euros€ (0.53€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
Posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Usuń żeberka boćwiny i pokrój w paski.
Bulion :
Doprowadź wodę i kostkę rosołową do wrzenia. Dodaj cebulę, czosnek, sól i imbir i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.Zmiksuj orzeszki ziemne i wymieszaj z koncentratem pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Dodaj chochlę bulionu, aby rozluźnić mieszaninę, a następnie dodaj do bulionu. Dobrze wymieszaj.
Dodaj dodatkowe 25 cl wody i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj boćwinę i sos sriracha i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 15 minut na małym lub średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Zupa jest już gotowa! Ponieważ zupa jest gęsta, można ją również podawać z ryżem. Nie wahaj się posypać orzeszkami ziemnymi górnej części miski.
Obserwacje
Jeśli chcesz, możesz użyć białej części boćwiny.
Czego mogę użyć zamiast boćwiny?
Boćwinę można zastąpić kapustą Bok choy (lub Pak choi), jarmużem lub kapustą pekińską.
Co to jest sos sriracha?
Sos sriracha to azjatycki ostry sos, który można łatwo znaleźć w dziale azjatyckim w supermarkecie.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!