Afrykańska zupa: pomidorowa, orzechowa i boćwina - afrykańska zupa orzechowa
zagłosuj teraz
Drodzy miłośnicy wyjątkowo pocieszających zup, oto przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu! Zainspirowani tradycyjną "afrykańską zupą z orzeszków ziemnych", uważamy, że to proste i smaczne danie będzie dla Was nie lada gratką. W tej afrykańskiej zupie znajdziesz boćwinę, pomidory, imbir, a przede wszystkim wspaniały smak orzeszków ziemnych :-) Postępuj zgodnie z naszymi szczegółowymi instrukcjami poniżej ↓
Składniki
4
Szacowany koszt: 2.14Euros€ (0.53€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
- Posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Usunąć żeberka boćwiny i pokroić w paski.
- Bulion :
Doprowadź wodę i kostkę rosołową do wrzenia. Dodać cebulę, czosnek, sól i imbir i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. - Zmiksować orzeszki ziemne i wymieszać z koncentratem pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Dodaj chochlę bulionu, aby rozluźnić mieszaninę, a następnie dodaj do bulionu. Dobrze wymieszać.
- Dodaj dodatkowe 25 cl wody i dobrze wymieszaj. Na koniec dodać boćwinę i sos sriracha i dobrze wymieszać. Gotować przez 15 minut na małym lub średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Zupa jest już gotowa! Ponieważ zupa jest gęsta, można ją również podawać z ryżem. Nie wahaj się posypać orzeszkami ziemnymi górnej części miski.
Obserwacje
Jeśli chcesz, możesz użyć białej części boćwiny.
Czego mogę użyć zamiast boćwiny?
Boćwinę można zastąpić kapustą Bok choy (lub Pak choi), jarmużem lub kapustą pekińską.
Co to jest sos sriracha?
Sos sriracha to azjatycki ostry sos, który można łatwo znaleźć w dziale azjatyckim w supermarkecie.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!