Bacalhau à brás od petitchef

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
55 min

Bacalhau à Brás to tradycyjne danie kuchni portugalskiej i jedno z najpopularniejszych. Łatwy i ekonomiczny, przepis ten nie ma wielu tajemnic. Wszystko, co musisz zrobić, to posiekać składniki i wymieszać je razem. A ponieważ Petitchef uwielbia dorsza, podzieliliśmy się z Tobą naszym przepisem krok po kroku, a także filmem, abyś mógł go przygotować w domu. Uwaga ⬇⬇

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
  • Bacalhau à Brás od Petitchef - Przygotowanie krok 1W rondlu zagotuj wodę, a następnie gotuj namoczonego dorsza przez około 10 minut.
  • Bacalhau à Brás od Petitchef - Przygotowanie krok 2Usuń skórę i ości. Rozdrobnij dorsza i odłóż na bok.
  • Bacalhau à Brás od Petitchef - Przygotowanie krok 3Ubij 5 jajek na omlet. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pietruszkę do smaku. Wymieszaj i odstaw.
  • Bacalhau à Brás od Petitchef - Przygotowanie krok 4Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż obraną cebulę pokrojoną w półksiężyce, obrany i posiekany czosnek oraz liść laurowy. Smaż, aż cebula będzie przezroczysta. Usuń liść laurowy.
  • Bacalhau à Brás od Petitchef - Przygotowanie krok 5Dodaj dorsza i smaż przez około 3 minuty. Następnie dodaj słomiane ziemniaki. Delikatnie wymieszaj.
  • Bacalhau à Brás od Petitchef - Przygotowanie krok 6Dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj. Dodaj oliwki (do smaku). Nie pozwól, aby jajka się ugotowały i zbytnio wyschły.
  • Bacalhau à Brás od Petitchef - Przygotowanie krok 7Gotowe. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i kilkoma oliwkami.

Obserwacje

Słomiane ziemniaki mogą być domowej roboty:

► Wersja smażona: Aby to zrobić, wystarczy pokroić je w cienkie paski, moczyć w wodzie przez około 1/2 godziny, aby usunąć nadmiar skrobi. Następnie odcedzić i dobrze osuszyć czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju.

Wersja z piekarnika: Wykonaj tę samą procedurę, co powyżej, aż do etapu osuszania ich czystą szmatką. Następnie umieść je w misce z mżawką oliwy z oliwek i wymieszaj. Umieść je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220º C przez 20 minut. Nie zapomnij zamieszać po pierwszych 10 minutach.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: