Bacalhau à brás od petitchef
Bacalhau à Brás to tradycyjne danie kuchni portugalskiej i jedno z najpopularniejszych. Łatwy i ekonomiczny, przepis ten nie ma wielu tajemnic. Wszystko, co musisz zrobić, to posiekać składniki i wymieszać je razem. A ponieważ Petitchef uwielbia dorsza, podzieliliśmy się z Tobą naszym przepisem krok po kroku, a także filmem, abyś mógł go przygotować w domu. Uwaga ⬇⬇
Składniki
Przygotowanie
W rondlu zagotuj wodę, a następnie gotuj namoczonego dorsza przez około 10 minut.
Usuń skórę i ości. Rozdrobnij dorsza i odłóż na bok.
Ubij 5 jajek na omlet. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pietruszkę do smaku. Wymieszaj i odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż obraną cebulę pokrojoną w półksiężyce, obrany i posiekany czosnek oraz liść laurowy. Smaż, aż cebula będzie przezroczysta. Usuń liść laurowy.
Dodaj dorsza i smaż przez około 3 minuty. Następnie dodaj słomiane ziemniaki. Delikatnie wymieszaj.
Dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj. Dodaj oliwki (do smaku). Nie pozwól, aby jajka się ugotowały i zbytnio wyschły.
Gotowe. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i kilkoma oliwkami.
Obserwacje
Słomiane ziemniaki mogą być domowej roboty:
► Wersja smażona: Aby to zrobić, wystarczy pokroić je w cienkie paski, moczyć w wodzie przez około 1/2 godziny, aby usunąć nadmiar skrobi. Następnie odcedzić i dobrze osuszyć czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju.
Wersja z piekarnika: Wykonaj tę samą procedurę, co powyżej, aż do etapu osuszania ich czystą szmatką. Następnie umieść je w misce z mżawką oliwy z oliwek i wymieszaj. Umieść je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220º C przez 20 minut. Nie zapomnij zamieszać po pierwszych 10 minutach.