Bacalhau à brás od petitchef
Bacalhau à Brás to tradycyjne danie kuchni portugalskiej i jedno z najpopularniejszych. Łatwy i ekonomiczny, przepis ten nie ma wielu tajemnic. Wszystko, co musisz zrobić, to posiekać składniki i wymieszać je razem. A ponieważ Petitchef uwielbia dorsza, podzieliliśmy się z Tobą naszym przepisem krok po kroku, a także filmem, abyś mógł go przygotować w domu. Uwaga ⬇⬇
Składniki
Przygotowanie
- W rondlu zagotuj wodę, a następnie gotuj namoczonego dorsza przez około 10 minut.
- Usuń skórę i ości. Rozdrobnić dorsza i odłożyć na bok.
- Ubić 5 jajek na omlet. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pietruszkę do smaku. Wymieszać i odstawić.
- Na patelni rozgrzać mżawkę oliwy z oliwek i podsmażyć obraną cebulę pokrojoną w półksiężyce, obrany i posiekany czosnek oraz liść laurowy. Smażyć, aż się zeszkli. Usunąć liść laurowy.
- Dodaj dorsza i smaż przez około 3 minuty. Teraz dodaj słomiane ziemniaki. Delikatnie wymieszać.
- Dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Dodaj oliwki (do smaku). Nie pozwól, aby jajka się ugotowały i zbytnio wyschły.
- Gotowe. Udekorować posiekaną natką pietruszki i kilkoma oliwkami.
Obserwacje
Słomiane ziemniaki mogą być domowej roboty:
► Wersja smażona: Aby to zrobić, wystarczy pokroić je w cienkie paski, moczyć w wodzie przez około 1/2 godziny, aby usunąć nadmiar skrobi. Następnie odcedzić i dobrze osuszyć czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju.
Wersja z piekarnika: Wykonaj tę samą procedurę, co powyżej, aż do etapu osuszania ich czystą szmatką. Następnie umieść je w misce z mżawką oliwy z oliwek i wymieszaj. Umieść je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220º C przez 20 minut. Nie zapomnij zamieszać po pierwszych 10 minutach.