Kruszonka z dyni butternut z orzechami laskowymi
zagłosuj teraz
Dodaj sól do swojej kruszonki! I skorzystaj z okazji, aby podkreślić jedną z gwiazd zimowych dyni: butternut! Rezultat? Rozpływające się, chrupiące i kolorowe danie. Świetny dodatek do mięs i ryb ;-) Aby jeszcze bardziej podkręcić ten przepis, nie zapomnij dodać do naszej kruszonki pokruszonych orzechów laskowych!
Składniki
2
Szacowany koszt: 3.53Euros€ (1.77€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania55 min
Obierz i pokrój dynię butternut, a następnie ugotuj na parze. Podsmaż posiekaną szalotkę na oliwie z oliwek z ziołami prowansalskimi. Podpraż orzechy laskowe na gorącej patelni przez kilka minut.
Zgnieć ugotowaną dynię butternut na purée. Dodaj parmezan i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj szalotkę i ponownie dobrze wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę:
Wymieszaj zimne masło z mąką pełnoziarnistą, proszkiem z orzechów laskowych oraz prażonymi, pokruszonymi orzechami laskowymi. Dopraw do smaku.Rozłóż przygotowaną dynię butternut w małym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dodaj kruszonkę i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Wszystko gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!