Kruszonka z dyni butternut z orzechami laskowymi

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
1 h 5 m

Dodaj sól do swojej kruszonki! I skorzystaj z okazji, aby podkreślić jedną z gwiazd zimowych dyni: butternut! Rezultat? Rozpływające się, chrupiące i kolorowe danie. Świetny dodatek do mięs i ryb ;-) Aby jeszcze bardziej podkręcić ten przepis, nie zapomnij dodać do naszej kruszonki pokruszonych orzechów laskowych!

Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania55 min
  • Kruszonka z dyni butternut z orzechami laskowymi - Przygotowanie krok 1Obierz i pokrój dynię butternut, a następnie ugotuj na parze. Podsmaż posiekaną szalotkę na oliwie z oliwek z ziołami prowansalskimi. Podpraż orzechy laskowe na gorącej patelni przez kilka minut.
  • Kruszonka z dyni butternut z orzechami laskowymi - Przygotowanie krok 2Zgnieć ugotowaną dynię butternut na purée. Dodaj parmezan i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj szalotkę i ponownie dobrze wymieszaj.
  • Kruszonka z dyni butternut z orzechami laskowymi - Przygotowanie krok 3Przygotuj kruszonkę:
    Wymieszaj zimne masło z mąką pełnoziarnistą, proszkiem z orzechów laskowych oraz prażonymi, pokruszonymi orzechami laskowymi. Dopraw do smaku.
  • Kruszonka z dyni butternut z orzechami laskowymi - Przygotowanie krok 4Rozłóż przygotowaną dynię butternut w małym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dodaj kruszonkę i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Kruszonka z dyni butternut z orzechami laskowymi - Przygotowanie krok 5Wszystko gotowe!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: