Cukiniowa frittata

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h

Frittata to klasyczne włoskie danie, które może przypominać nam tradycyjny francuski quiche lub hiszpański omlet. Koncepcja jest prosta: do ubitej bazy jajecznej dodajemy tłusty nabiał (w naszym przypadku ser mascarpone) i wybrane przez nas składniki. Główną różnicą jest to, że będziemy go gotować w piekarniku. Zrobiliśmy go z cukinią i prawda jest taka, że okazał się wspaniałą przekąską. Możesz jednak wybrać inne składniki, takie jak grzyby, brokuły lub inne warzywa. Jeśli również chcesz cieszyć się tym prostym i delikatnym daniem, postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby nie przegapić żadnego szczegółu.


Składniki

4
Szacowany koszt: 3.22 (0.81€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min


Obserwacje

Jak sprawdzić, czy moja fritatta jest gotowa?
Czas pieczenia zależy od rodzaju posiadanego piekarnika. Aby sprawdzić, czy fritatta jest gotowa, użyj testu wykałaczki. Jeśli wyjdzie czysta, oznacza to, że danie jest gotowe. Jeśli wyjdzie z resztkami lub mokra, oznacza to, że potrzebuje więcej czasu na gotowanie.

Jak zastąpić ser mascarpone?
Możesz użyć innego rodzaju sera (feta, kozi ser...) i rozpuścić go w 100 ml mleka lub innego napoju roślinnego. Inną opcją jest użycie 200 ml świeżej śmietany.

Czy mogę przyrządzić to danie na patelni?
Tradycyjna fritatta jest pieczona w piekarniku, jednak można ją przyrządzić na żeliwnej patelni. Zalecamy gotowanie na średnim ogniu, aby fritatta dobrze przypiekła się w środku.

Co podawać z fritattą?
Fritattę można podawać z zieloną sałatą. Można ją również podawać na kromkach chleba tostowego.

Jakimi innymi składnikami można zastąpić cukinię?
Fritattę można przygotować na wiele różnych sposobów. Możesz połączyć na przykład: gotowany por/ser kozi, szpinak/grzyby/tarty ser, pomidorki koktajlowe/ricotta/pesto/bazylia...



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+