Cukiniowa frittata
Frittata to klasyczne włoskie danie, które może przypominać nam tradycyjny francuski quiche lub hiszpański omlet. Koncepcja jest prosta: do ubitej bazy jajecznej dodajemy tłusty nabiał (w naszym przypadku ser mascarpone) i wybrane przez nas składniki. Główną różnicą jest to, że będziemy go gotować w piekarniku. Zrobiliśmy go z cukinią i prawda jest taka, że okazał się wspaniałą przekąską. Możesz jednak wybrać inne składniki, takie jak grzyby, brokuły lub inne warzywa. Jeśli również chcesz cieszyć się tym prostym i delikatnym daniem, postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby nie przegapić żadnego szczegółu.
Składniki
Materiały
- Naczynie żaroodporne
- Papier do pieczenia
- Durszlak
- Mandolina lub temperówka do warzyw (opcjonalnie)
- Patelnia do smażenia
Przygotowanie
- Cukinie umyć i bez obierania pokroić w paski julienne (jak spaghetti). Możesz użyć mandoliny, spiralizera lub temperówki do warzyw. Umieść paski w durszlaku, dodaj odrobinę soli i odstaw na około 15 minut. Pozwoli to cukinii się spocić i uwolnić część wody i kwasowości.
- Lekko podsmaż paski cukinii na patelni z odrobiną masła. Odstawić na bok.
- W dużej salaterce ubić jajka, dodać serek mascarpone, dodać koperek i doprawić do smaku. Ubijać do uzyskania jednolitej masy. Dodać cukinię i wymieszać.
- Dodaj mieszaninę do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 160ºC przez 45 minut (czas zależy od rodzaju piekarnika). Aby sprawdzić, czy nasza fritatta jest gotowa, możemy wykonać test wykałaczki (patrz sekcja wskazówek).
- Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, podawać i gotowe! Jest to danie, którym można się delektować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Obserwacje
Jak sprawdzić, czy moja fritatta jest gotowa?
Czas pieczenia zależy od rodzaju posiadanego piekarnika. Aby sprawdzić, czy fritatta jest gotowa, użyj testu wykałaczki. Jeśli wyjdzie czysta, oznacza to, że danie jest gotowe. Jeśli wyjdzie czysta, danie jest gotowe. Jeśli wyjdzie z resztkami lub mokra, oznacza to, że potrzebuje więcej czasu na gotowanie.
Jak zastąpić ser mascarpone
Możesz użyć innego rodzaju sera (feta, kozi ser...) i rozpuścić go w 100 ml mleka lub innego napoju roślinnego. Inną opcją jest użycie 200 ml świeżej śmietany.
Czy mogę przyrządzić to danie na patelni?
Tradycyjna fritatta jest pieczona w piekarniku, jednak można ją przyrządzić na żeliwnej patelni. Zalecamy gotowanie na średnim ogniu, aby fritatta dobrze przypiekła się w środku.
Co podawać z fritattą
Fritattę można podawać z zieloną sałatą. Można ją również podawać na kromkach chleba tostowego.
Jakimi innymi składnikami można zastąpić cukinię?
Fritattę można przygotować na wiele różnych sposobów. Możesz połączyć na przykład: gotowany por/ser kozi, szpinak/grzyby/tarty ser, pomidorki koktajlowe/ricotta/pesto/bazylia...