Falafele we frytkownicy powietrznej - chrupiące rezultaty bez smażenia!

zagłosuj teraz
Danie główne
5 porcji
łatwe
30 min

Fani kuchni Bliskiego Wschodu z pewnością znają falafele. Te małe wegetariańskie pierożki, pełne smaku i wykonane z bardzo aromatycznej ciecierzycy, są zwykle smażone. Ale dzisiaj postanowiliśmy zmierzyć się ze zdrową, ale równie smaczną wersją falafeli za pomocą naszej zaufanej frytkownicy powietrznej, aby uzyskać chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku rezultat! :-)


Składniki

5
Szacowany koszt: 2.67 (0.53€/porcja)

Materiały

  • Miska na sałatkę
  • Frytkownica powietrzna

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min

  • Falafele we frytkownicy powietrznej - chrupiące rezultaty bez smażenia! - Przygotowanie krok 1Umieść grubo zmiksowaną (lub rozgniecioną) ciecierzycę, posiekaną cebulę i czosnek w misce z mąką.
  • Falafele we frytkownicy powietrznej - chrupiące rezultaty bez smażenia! - Przygotowanie krok 2Dodaj posiekane zioła, przyprawy, sól i pieprz.
  • Falafele we frytkownicy powietrznej - chrupiące rezultaty bez smażenia! - Przygotowanie krok 3Dobrze wymieszać, aby uzyskać gładką pastę.
  • Falafele we frytkownicy powietrznej - chrupiące rezultaty bez smażenia! - Przygotowanie krok 4Uformuj kulki rękami (mniej więcej wielkości piłeczki pingpongowej).
  • Falafele we frytkownicy powietrznej - chrupiące rezultaty bez smażenia! - Przygotowanie krok 5Gotuj falafele we frytkownicy powietrznej przez 20 minut w temperaturze 190° na lekko naoliwionym papierze do pieczenia, obracając w połowie gotowania.
  • Falafele we frytkownicy powietrznej - chrupiące rezultaty bez smażenia! - Przygotowanie krok 6Teraz falafele są gotowe do spożycia!

Obserwacje

Jak przechowywać falafele?
Można je przechowywać przez około 2-3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce i około 3 miesięcy w zamrażarce.

Czy falafele można przygotować w piekarniku?
Oczywiście, gdy falafele są już idealnie uformowane i gotowe do gotowania, wystarczy umieścić je w piekarniku rozgrzanym do 190°C na około 20 minut. Aby uzyskać chrupiący efekt, można skrócić ten czas do 18 minut i zakończyć pieczenie w trybie "grill".

Czy można usmażyć ten przepis na patelni?
Smażyć domowe falafele na średnim ogniu z niewielką ilością tłuszczu (masła lub oleju) przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby zapewnić równomierne gotowanie.

Czy w tym przepisie można użyć suszonej ciecierzycy?
Jak najbardziej! Pamiętaj, aby namoczyć ciecierzycę w wodzie przez co najmniej 12 godzin poprzedniej nocy. Po odsączeniu zmiksuj ją, aby przygotować falafel.

Jakiego sosu powinienem użyć do falafeli?
Możesz przygotować biały sos z jogurtu, świeżych ziół (mięty, kolendry, pietruszki), cytryny i odrobiny oliwy z oliwek. Nasz przepis na idealny sos znajdziesz klikając tutaj.

Jak jeść falafele?
Podawaj falafele jako aperitif lub przystawkę, w towarzystwie sosu. Możesz również dodać je do kanapki z chlebem pita lub połączyć je z warzywami lub sałatką, aby uzyskać proste, zdrowe danie.

Ile falafeli należy podać na osobę?
Średniej wielkości falafele to od 5 do 8 sztuk na osobę!



Sprzęt do gotowania

frytkownica powietrzna

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+