Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
4 h 35 m

Jeśli lubisz włoskie jedzenie, prawdopodobnie znasz focaccię :-) Ten włoski chleb ma wszystko: jest łatwy do zrobienia, możesz dodać do niego co tylko chcesz i pożerać go, kiedy tylko masz ochotę na aperitif. Tutaj mamy wersję z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i oregano. Wilgotna i aromatyczna, łatwa do przygotowania dzięki naszym pisemnym objaśnieniom, zdjęciom i filmom! Teraz wszystko zależy od Ciebie!


Składniki

6

Ciasto :

Szacowany koszt: 3.92 (0.65€/porcja)

Materiały

  • 1 robot kuchenny
  • 1 taca do pizzy
  • Papier pergaminowy
  • 1 pędzel
  • folia spożywcza

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania20 min

  • Focaccia z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 1Umieść mąki w misce i dodaj starty parmezan. Odłóż sól na bok miski. Zrób dołek i dodaj drożdże, które nie mogą mieć kontaktu z solą.
  • Focaccia z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 2Wlać ciepłą wodę i oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 2 godziny, a następnie schłodzić przez 1 godzinę przykryte folią spożywczą.
  • Focaccia z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 3Odcedź ciasto i przenieś je na posypaną mąką blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem do pieczenia. Za pomocą rąk rozwałkować ciasto na okrągły kształt.
  • Focaccia z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 4Umyj i przekrój pomidory na pół, a następnie ułóż je na cieście okrągłą stroną do góry. Posypać suszonym oregano i fleur de sel i posmarować oliwą z oliwek.
  • Focaccia z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 5Odstawić na 30 minut. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Focaccia z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Obserwacje

Drożdże:
Suche drożdże można znaleźć w supermarketach w dziale ze świeżym pieczywem lub poprosić o nie piekarza. Świeże drożdże piekarskie można zastąpić suchymi drożdżami piekarskimi, dostępnymi w supermarketach w tej samej sekcji co proszek do pieczenia.
Do tego przepisu można użyć 1 saszetki 6 g suchych drożdży. Przed dodaniem do miski należy je rozcieńczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody (zgodnie z przepisem).
Drożdże nie mogą mieć kontaktu z solą, w przeciwnym razie stracą swoje działanie.

Aby zapobiec spadaniu pomidorów podczas gotowania, należy odsunąć je nieco dalej od krawędzi.

Możesz wypróbować ten przepis z oliwkami!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+