Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
Jeśli lubisz włoskie jedzenie, prawdopodobnie znasz focaccię :-) Ten włoski chleb ma wszystko: jest łatwy do zrobienia, możesz dodać do niego co tylko chcesz i pożerać go, kiedy tylko masz ochotę na aperitif. Tutaj mamy wersję z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i oregano. Wilgotna i aromatyczna, łatwa do przygotowania dzięki naszym pisemnym objaśnieniom, zdjęciom i filmom! Teraz wszystko zależy od Ciebie!
Składniki
Ciasto :
Materiały
- 1 robot kuchenny
- 1 taca do pizzy
- Papier pergaminowy
- 1 pędzel
- folia spożywcza
Przygotowanie
- Umieść mąki w misce i dodaj starty parmezan. Odłóż sól na bok miski. Zrób dołek i dodaj drożdże, które nie mogą mieć kontaktu z solą.
- Wlać ciepłą wodę i oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 2 godziny, a następnie schłodzić przez 1 godzinę przykryte folią spożywczą.
- Odcedź ciasto i przenieś je na posypaną mąką blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem do pieczenia. Za pomocą rąk rozwałkować ciasto na okrągły kształt.
- Umyj i przekrój pomidory na pół, a następnie ułóż je na cieście okrągłą stroną do góry. Posypać suszonym oregano i fleur de sel i posmarować oliwą z oliwek.
- Odstawić na 30 minut. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Drożdże:
Suche drożdże można znaleźć w supermarketach w dziale ze świeżym pieczywem lub poprosić o nie piekarza. Świeże drożdże piekarskie można zastąpić suchymi drożdżami piekarskimi, dostępnymi w supermarketach w tej samej sekcji co proszek do pieczenia.
Do tego przepisu można użyć 1 saszetki 6 g suchych drożdży. Przed dodaniem do miski należy je rozcieńczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody (zgodnie z przepisem).
Drożdże nie mogą mieć kontaktu z solą, w przeciwnym razie stracą swoje działanie.
Aby zapobiec spadaniu pomidorów podczas gotowania, należy odsunąć je nieco dalej od krawędzi.
Możesz wypróbować ten przepis z oliwkami!