Grzyby po koreańsku - grzyby shiitake w sosie gochujang

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
30 min

Dla odmiany od tradycyjnego Bibimbap, dania typowego dla kuchni koreańskiej, odkryj nasz smakowity przepis na grzyby po koreańsku. Delikatne, soczyste grzyby shiitake doskonale komponują się z sosem gochujang, tworząc na talerzu idealną harmonię między słodyczą a pikanterią. Przepis ten jest również bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. W zaledwie kilku prostych krokach otrzymasz smaczne wegetariańskie danie, które możesz podać na przykład z miską puszystego białego ryżu lub smażonego makaronu :-)


Składniki

2

Do marynaty:

Do gotowania:

Do dekoracji:

Szacowany koszt: 1.72 (0.86€/porcja)

Materiały

  • 1 hermetyczny pojemnik (typu Tupperware)
  • 1 rozdrabniacz do czosnku
  • 1 patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania10 min

  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 1Dodaj sos gochujang, sos sojowy, mirin, miód, złote nasiona sezamu, mały kawałek posiekanego lub zmiażdżonego imbiru i wodę.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 2Dobrze wymieszać.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 3Posiekaj grzyby shiitake i przenieś je do zamykanego pojemnika.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 4Dodać marynatę, dobrze wymieszać i zamknąć puszkę. Schłodzić przez co najmniej 10 minut.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 5Wlej olej sezamowy na patelnię na średnim ogniu. Dodać grzyby i podsmażyć.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 6Dodaj resztę marynaty i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 7Podawać z ryżem i posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Obserwacje

Jak należy przechowywać grzyby po koreańsku?
Grzyby można przechowywać do 4 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Czy grzyby shiitake z sosem gochujang można mrozić?
Tak, można!

Czy to danie jest wegetariańskie?
Grzyby w sosie gochujang są wegetariańskie! Jeśli chcesz przygotować wegańską wersję tego dania, możesz zastąpić miód brązowym cukrem.

Jak podawać pikantne grzyby?
Użyj ich jako przystawki lub podawaj z ryżem lub komosą ryżową. Bądź ostrożny, grzyby są pikantne, więc zalecamy, aby nie przesadzać z przyprawianiem innych potraw.

Co to jest gochujang?
Gochujang to koreańska sfermentowana pasta chili. Ma ostry, słodki i słony smak. Gochujang jest szeroko stosowany w kuchni koreańskiej.

Co to jest mirin?
Mirin to bardzo łagodny, słodki rodzaj sake. Przyprawa ta jest używana głównie w kuchni japońskiej i koreańskiej.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+