Grzyby po koreańsku - grzyby shiitake w sosie gochujang
Dla odmiany od tradycyjnego Bibimbap, dania typowego dla kuchni koreańskiej, odkryj nasz smakowity przepis na grzyby po koreańsku. Delikatne, soczyste grzyby shiitake doskonale komponują się z sosem gochujang, tworząc na talerzu idealną harmonię między słodyczą a pikanterią. Przepis ten jest również bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. W zaledwie kilku prostych krokach otrzymasz smaczne wegetariańskie danie, które możesz podać na przykład z miską puszystego białego ryżu lub smażonego makaronu :-)
Składniki
Do marynaty:
Do gotowania:
Do dekoracji:
Materiały
- 1 hermetyczny pojemnik (typu Tupperware)
- 1 rozdrabniacz do czosnku
- 1 patelnia
Przygotowanie
- Dodaj sos gochujang, sos sojowy, mirin, miód, złote nasiona sezamu, mały kawałek posiekanego lub zmiażdżonego imbiru i wodę.
- Dobrze wymieszać.
- Posiekaj grzyby shiitake i przenieś je do zamykanego pojemnika.
- Dodać marynatę, dobrze wymieszać i zamknąć puszkę. Schłodzić przez co najmniej 10 minut.
- Wlej olej sezamowy na patelnię na średnim ogniu. Dodać grzyby i podsmażyć.
- Dodaj resztę marynaty i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
- Podawać z ryżem i posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Obserwacje
Jak należy przechowywać grzyby po koreańsku?
Grzyby można przechowywać do 4 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czy grzyby shiitake z sosem gochujang można mrozić?
Tak, można!
Czy to danie jest wegetariańskie?
Grzyby w sosie gochujang są wegetariańskie! Jeśli chcesz przygotować wegańską wersję tego dania, możesz zastąpić miód brązowym cukrem.
Jak podawać pikantne grzyby?
Użyj ich jako przystawki lub podawaj z ryżem lub komosą ryżową. Bądź ostrożny, grzyby są pikantne, więc zalecamy, aby nie przesadzać z przyprawianiem innych potraw.
Co to jest gochujang?
Gochujang to koreańska sfermentowana pasta chili. Ma ostry, słodki i słony smak. Gochujang jest szeroko stosowany w kuchni koreańskiej.
Co to jest mirin?
Mirin to bardzo łagodny, słodki rodzaj sake. Przyprawa ta jest używana głównie w kuchni japońskiej i koreańskiej.