Jak gotować soczewicę koralową?

zagłosuj teraz
Jak gotować soczewicę koralową?
Danie główne
2 porcji
łatwe
12 min

Ta roślina strączkowa jest niezwykle popularna ze względu na swój lekko słodki smak i jest integralną częścią kuchni wegetariańskiej. Bogata w błonnik i białko soczewica koralowa może być spożywana na ciepło, na przykład w curry, lub na zimno w sałatce. Aby ugotować soczewicę koralową do perfekcji, tak aby nie skończyła jako puree, postępuj zgodnie z poniższymi krokami :-)


Składniki

2
Szacowany koszt: 0.61 (0.3€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania10 min
  • Umyj soczewicę koralową w czystej wodzie.
  • Odmierzyć 3 części wody na jedną część soczewicy.
  • Gdy woda się zagotuje, odczekaj 10 minut gotowania dla twardej soczewicy i 15 minut, jeśli chcesz zrobić purée lub zupę. Nie wahaj się spróbować podczas gotowania, aby sprawdzić konsystencję.
  • Delikatnie odsączyć i gotowe!

Obserwacje

- Czy powinienem dodać sól do wody, w której gotuję soczewicę koralową?
Nie, ponieważ spowolni to gotowanie soczewicy, a także spowoduje jej stwardnienie. Można jednak dodać na przykład bouquet garni, aby nadać soczewicy więcej smaku.

- Jakie danie powinienem przygotować z soczewicy koralowej?
Te nasiona roślin strączkowych są idealne w zupie, dahlu, purée lub na przykład w sałatce z czerwoną cebulą, serem feta i miętą.

- Czy soczewicę koralową należy namoczyć przed gotowaniem?
W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych, nie jest to konieczne, ponieważ błona została już usunięta. Wszystko, co musisz zrobić, to wypłukać je w czystej wodzie.

Ważne jest, aby nie rozgotować soczewicy koralowej, ponieważ może stać się miękka i stracić swój kształt. Należy uważnie je obserwować i regularnie sprawdzać, aby upewnić się, że są ugotowane zgodnie z naszymi upodobaniami. Możesz również dodać zioła lub przyprawy, aby dodać smaku soczewicy koralowej.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+