Jak gotować soczewicę koralową?
Ta roślina strączkowa jest niezwykle popularna ze względu na swój lekko słodki smak i jest integralną częścią kuchni wegetariańskiej. Bogata w błonnik i białko soczewica koralowa może być spożywana na ciepło, na przykład w curry, lub na zimno w sałatce. Aby ugotować soczewicę koralową do perfekcji, tak aby nie skończyła jako puree, postępuj zgodnie z poniższymi krokami :-)
Składniki
Przygotowanie
- Umyj soczewicę koralową w czystej wodzie.
- Odmierzyć 3 części wody na jedną część soczewicy.
- Gdy woda się zagotuje, odczekaj 10 minut gotowania dla twardej soczewicy i 15 minut, jeśli chcesz zrobić purée lub zupę. Nie wahaj się spróbować podczas gotowania, aby sprawdzić konsystencję.
- Delikatnie odsączyć i gotowe!
Obserwacje
- Czy powinienem dodać sól do wody, w której gotuję soczewicę koralową?
Nie, ponieważ spowolni to gotowanie soczewicy, a także spowoduje jej stwardnienie. Można jednak dodać na przykład bouquet garni, aby nadać soczewicy więcej smaku.
- Jakie danie powinienem przygotować z soczewicy koralowej?
Te nasiona roślin strączkowych są idealne w zupie, dahlu, purée lub na przykład w sałatce z czerwoną cebulą, serem feta i miętą.
- Czy soczewicę koralową należy namoczyć przed gotowaniem?
W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych, nie jest to konieczne, ponieważ błona została już usunięta. Wszystko, co musisz zrobić, to wypłukać je w czystej wodzie.
Ważne jest, aby nie rozgotować soczewicy koralowej, ponieważ może stać się miękka i stracić swój kształt. Należy uważnie je obserwować i regularnie sprawdzać, aby upewnić się, że są ugotowane zgodnie z naszymi upodobaniami. Możesz również dodać zioła lub przyprawy, aby dodać smaku soczewicy koralowej.