Jak ugotować makaron buldak o smaku carbonara? najlepszy przepis!
Prawdopodobnie widziałeś ten trend na makaron Buldak na swoich portalach społecznościowych! Są to makarony instant popularne w Korei Południowej. Słyną one z (bardzo, bardzo) wysokiego poziomu pikantności. Makaron Buldak jest zwykle uzupełniany kawałkami mięsa, jajkami, warzywami lub serem, aby złagodzić pikantność... Zajęliśmy się smakiem carbonara (który w niczym nie przypomina włoskiej carbonary, zgadzamy się), który oferuje ultra-kremową, uzależniającą mieszankę, którą można dodawać według własnego uznania :-)
Składniki
Materiały
- 1 patelnia
- pałeczki (lub widelec...)
Przygotowanie
- Pokrój boczek na kawałki (możesz użyć nożyczek lub noża). Smażyć na patelni na średnim ogniu na złoty kolor.
- Doprowadź mleko i wodę do wrzenia na patelni.
- Otwórz torebkę z makaronem i umieść makaron na patelni.
- Poczekaj, aż dolny makaron zmięknie, a następnie odwróć go. Rozwiąż makaron i rozłóż go na patelni tak, aby ugotował się równomiernie.
- Dodaj saszetkę z przyprawami i wymieszaj z proszkiem.
- Następnie dodaj saszetkę gorącego sosu i wymieszaj. UWAŻAJ, dodaj trochę - lepiej dodać trochę więcej po spróbowaniu niż za dużo. Zostałeś ostrzeżony ;-).
- Dodaj starty cheddar i mozzarellę i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodaj grillowany boczek i wymieszaj po raz ostatni.
- Podawać z posiekanym szczypiorkiem. Gotowe, smacznego!
Obserwacje
Gdzie mogę kupić makaron Buldak?
Makaron Buldak można znaleźć w azjatyckich sklepach spożywczych, a nawet w niektórych supermarketach!
Bądź ostrożny, makaron carbonara jest jednym z najmniej pikantnych makaronów tej marki i już jest bardzo pikantny. Jeśli nie możesz znieść chili, odradzamy czerwone i czarne opakowania. W kolejności pikantności polecamy jjajang (niezbyt ostry), ser i carbonara.
Gdzie Buldak Carbonara plasuje się w skali Scoville'a?
Buldak Carbonara ma 2600 SHU (w skali Scoville'a).
Jak przygotować makaron Buldak?
Jeśli chcesz przygotować je bez dodatków: zagotuj 60 ml wody w małym rondelku. Zanurzyć makaron we wrzącej wodzie i gotować przez 5 minut. Wsyp zawartość saszetki z przyprawami do miski lub talerza na zupę. Wlać odrobinę wrzącej wody i dobrze wymieszać. Dodać gorący sos, dostosowując jego ilość do własnego gustu i tolerancji. Dodaj makaron, wymieszaj i gotowe!
Czy makaron Buldak jest halal?
Tak, makaron Buldak jest halal, ale musisz usunąć boczek z przepisu lub użyć mięsa halal.
Czym mogę zastąpić boczek?
Można go zastąpić grzybami, tofu lub knaki (dostępne są również warzywa).
Jakich dodatków powinienem użyć do makaronu Buldak?
Możesz użyć składników wymienionych powyżej, ale także dodać jajko na miękko, tteok (koreańskie kluski ryżowe) i jeszcze więcej sera. Tutaj użyliśmy mozzarelli i cheddara, ale można też użyć tostinettes (do burgera lub croque monsieur).
Jaki dodatek do makaronu Buldak?
Można posypać posiekanym szczypiorkiem, zieloną cebulką, sezamem... Niech przemówi Twoja kreatywność!