Jak ugotować tajski ryż?
Ryż tajski, ryż basmati, ryż biały... gotowanie ryżu może czasem przyprawić o prawdziwy ból głowy! Dziś ujawniamy wszystkie sekrety gotowania tajskiego ryżu do perfekcji, aby był idealnym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub warzywnych :-)
Składniki
Materiały
- Rondel
Przygotowanie
- Zacznij od umycia ryżu w dużej misce z zimną wodą, pocierając go między dłońmi, aż woda stanie się mętna.
- Powtarzaj tę czynność tyle razy, aż woda będzie czysta.
- Doprowadź dużą patelnię z wodą do wrzenia.
- Gdy woda się zagotuje, zanurz ryż na patelni, zmniejsz ogień do małego i przykryj na 15 minut.
- Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw parę na 5 minut, aby dokończyć gotowanie ryżu.
Teraz ryż tajski jest gotowy do spożycia!
Obserwacje
Jaka jest różnica między ryżem tajskim a ryżem basmati?
Pod względem smaku ryż basmati ma orzechowy aromat i bardzo dobrze komponuje się z daniami w sosie, podczas gdy ryż tajski ma jaśminowy smak i jest idealny na przykład do dań egzotycznych lub ryżu kantońskiego.
Co mogę zrobić z resztkami tajskiego ryżu?
Możesz zdecydować się na przepis na smażony ryż, sałatkę ryżową, ryż kantoński lub ekspresowe risotto!
Jak mogę zapobiec przywieraniu ryżu?
Jeśli ryż jest zbyt lepki lub kleisty, należy polać go niewielką ilością świeżej wody, wciąż na sicie lub durszlaku. Następnie delikatnie rozluźnij ziarna ryżu palcami.