Jak usmażyć pierś z kaczki na patelni?
W okresie świątecznym lub na niedzielny posiłek z rodziną, pierś z kaczki pozostaje podstawą kuchni francuskiej! Dziś zdradzimy Ci wszystkie sekrety smażenia piersi kaczki na patelni, aby uzyskać różowe, wilgotne mięso z chrupiącą, karmelizowaną skórką. W towarzystwie sosu pieprzowego lub truflowego jest jeszcze lepsza!
Składniki
Materiały
- Nieprzywierająca patelnia
- Ostry nóż
Przygotowanie
- Wyjąć pierś z kaczki z piekarnika na 10 minut przed pieczeniem.
- Za pomocą noża pokrój tłuszcz w kratkę, nie przecinając go aż do samego mięsa.
- Umieść skórkę tłuszczem do dołu na patelni i smaż przez około 10 minut na średnim ogniu (lub do momentu, gdy skórka będzie ładnie przypieczona).
- Odwróć pierś kaczki i smaż przez kolejne 3 minuty.
- Podawaj pierś z kaczki jeszcze ciepłą, z sosem, jeśli chcesz. I gotowe!
Obserwacje
- Jakiego sosu użyć do piersi z kaczki?
Można przygotować sos pieprzowy, sos z tłuczonymi truflami (przepis na naszej stronie), sos z miodem i octem balsamicznym lub sos z czerwonym winem i szalotką, z których wszystkie doskonale pasują do piersi kaczki.
- Czy konieczne jest nacinanie skóry na piersi kaczki?
Nie. Ten krok jest niezbędny, ponieważ pozwoli na łatwiejsze przenikanie ciepła do piersi kaczki, dzięki czemu ugotuje się ona idealnie równomiernie.
- Czy należy usunąć skórę z piersi kaczki?
Skóra nadaje piersi kaczki charakterystyczny smak. Jeśli jednak skóra jest zbyt gruba, można usunąć jej nadmiar ostrym nożem. Najważniejsze jest pozostawienie niewielkiej ilości skóry, aby nadać piersi kaczki jej smak.
- Czy tłuszcz z piersi kaczki można ponownie wykorzystać?
Oczywiście, że tak! Można go użyć na przykład do przygotowania ziemniaków w stylu Sarlat lub do smażenia warzyw.