Jak usmażyć udka z kurczaka na patelni?
zagłosuj teraz
Aby kurczak był zarówno delikatny, jak i chrupiący, od razu wybieramy smażenie na patelni! To prosty i skuteczny sposób przyrządzania kurczaka na posiłek ;-) W tym przypadku zalecamy marynowanie kurczaka w oliwie z oliwek z dodatkiem kilku przypraw, aby był jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Po ugotowaniu wystarczy podać udka z kurczaka z porcją makaronu/ryżu i porcją warzyw lub mieszanki sałat i gotowe!)
Składniki
2
Szacowany koszt: 2.08Euros€ (1.04€/porcja)
Materiały
- 1 miska
- folia spożywcza
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania24 min
- Przygotuj marynatę:
Udka z kurczaka posmarować oliwą z oliwek. Dodaj paprykę, czosnek, sól i pieprz. - Rozprowadź mieszaninę równomiernie na kurczaku, a następnie przefiltruj miskę i schłódź przez co najmniej 30 minut.
- Skropić patelnię odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu. Umieść udka na gorącej patelni i smaż przez 12 minut.
- Odwróć udka i smaż przez kolejne 12 minut z drugiej strony. Teraz są gotowe!
Obserwacje
Marynata:
Możesz dodać wybrane przyprawy i aromatyczne zioła, jeśli chcesz.
Jak podawać udka z kurczaka?
Można je podawać z ryżem, puree ziemniaczanym lub warzywami gotowanymi na parze!
Jak przechowywać smażone udka z kurczaka?
Możesz przechowywać je do 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce, jeśli nie zjesz ich od razu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!