Kiełbasa aligot
zagłosuj teraz
Potrzebujesz czegoś pocieszającego w te chłodne dni? Nasz przepis na Aligot saucisse powinien zachwycić Twój żołądek :-) To danie z regionu Aubrac łączy w sobie ziemniaki + świeży ser tome + śmietanę + czosnek. Jest to wyjątkowo cienkie purée, które idealnie pasuje do kiełbasek z Tuluzy. Aby mieć pewność, że za każdym razem uzyskasz idealny rezultat, przedstawiliśmy Ci kroki przygotowania tego aligot na piśmie, na zdjęciach i na wideo. Niczego nie przegapisz ;-)
Składniki
4
Materiały
- prasa do przecierów
- sito
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
Obierz ziemniaki i umieść w garnku. Zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 35 minut. Odcedzić.
Podgrzać śmietanę. W międzyczasie odcisnąć purée. Dodać sól, pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku, a następnie przecedzić przecier, aby uzyskać gładką konsystencję. Ponownie podgrzać.
Podsmaż kiełbaski Toulouse na gorącej patelni, aż będą dobrze zrumienione.
Pokrój ser tome na małe kawałki. Gdy purée będzie gorące, dodaj gorącą śmietanę i dobrze wymieszaj. Na koniec dodawaj kawałki sera tome stopniowo.
Ciągle mieszaj, aż uzyskasz nitkowatą konsystencję tak charakterystyczną dla aligotu.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Przecier :
Przecedzić purée, aż będzie gładkie.
Purée i śmietanę należy dokładnie podgrzać przed dodaniem sera.
Ser :
Ser powinien być jak najświeższy i pokrojony w ostatniej chwili.
Ciągle mieszaj, dodając ser po trochu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!