Kiełbasa aligot
zagłosuj teraz
Potrzebujesz czegoś pocieszającego w te chłodne dni? Nasz przepis na Aligot saucisse powinien zachwycić Twój żołądek :-) To danie z regionu Aubrac łączy w sobie ziemniaki + świeży ser tome + śmietanę + czosnek. Jest to wyjątkowo cienkie purée, które idealnie pasuje do kiełbasek z Tuluzy. Aby mieć pewność, że za każdym razem uzyskasz idealny rezultat, przedstawiliśmy Ci kroki przygotowania tego aligot na piśmie, na zdjęciach i na wideo. Niczego nie przegapisz ;-)
Składniki
4
Materiały
- prasa do przecierów
- sito
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
- Obierz ziemniaki i umieść w garnku. Zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 35 minut. Odcedzić.
- Podgrzać śmietanę. W międzyczasie odcisnąć purée. Dodać sól, pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku, a następnie przecedzić przecier do uzyskania gładkiej konsystencji. Ponownie podgrzać.
- Podsmaż kiełbaski Toulouse na gorącej patelni na złoty kolor.
- Pokrój pomidory na małe kawałki. Gdy purée będzie gorące, dodać gorącą śmietanę i dobrze wymieszać. Na koniec dodawaj po trochu kawałki sera tome.
- Ciągle mieszaj, aż uzyskasz nitkowatą konsystencję tak charakterystyczną dla aligotu.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Przecier :
Przecedzić purée, aż będzie gładkie.
Purée i śmietanę należy dokładnie podgrzać przed dodaniem sera.
Ser :
Ser powinien być jak najświeższy i pokrojony w ostatniej chwili.
Ciągle mieszaj, dodając ser po trochu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!