Köfte - tureckie klopsiki
Wybieramy się w podróż do kuchni tureckiej i serwujemy klasyk z Turcji: Köfte! Köfte są często podawane w formie klopsików lub pulpetów. Czasami nawet na szpikulcu.
Składniki
Materiały
- Miska
- papier do pieczenia
- deska do krojenia
- Prasa do czosnku
Przygotowanie
- Pokrój cebulę w bardzo drobną kostkę.
Przecisnąć ząbek czosnku przez praskę do czosnku lub również pokroić w bardzo drobną kostkę.
Umyć pietruszkę, osuszyć i drobno posiekać. - Umieść mięso mielone w dużej misce i dodaj przygotowaną cebulę, czosnek i pietruszkę. Doprawić.
Wymieszaj wszystkie składniki rękami i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. - Uformuj z ciasta mielonego ok. 10 owalnych klopsików i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Umieść uformowane köfte na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić köfte do nagrzanego piekarnika na 30 minut (180-200°C), obracając na drugą stronę po 20 minutach.
- Köfte jest gotowe, smacznego!
Obserwacje
Najlepiej zrobić podwójną ilość. Köfte świetnie smakują również następnego dnia. Na zimno lub odgrzewane - to zależy od Ciebie.
Aby zapobiec rozpadaniu się tureckich klopsików podczas smażenia, należy je wcześniej schłodzić w lodówce.
Możesz również pominąć oliwę z oliwek, jeśli chcesz zaoszczędzić kalorie. Dodaje ona jednak wspaniałego smaku i sprawia, że köfte są bardziej soczyste.
Köfte można przygotować w piekarniku, na patelni lub na grillu.
Jakie dodatki pasują do köfte?
Köfte to klasyczne danie typu finger food w Turcji. Często podaje się ją w kanapce jako köfte ekmek. Inne typowe dodatki obejmują grillowaną paprykę i pomidory, a także ryż i sałatkę bulgur. Cacik (tureckie tzatziki) jest obowiązkowym dipem.