Köfte - tureckie klopsiki

zagłosuj teraz
Danie główne
10 porcji
łatwe
20 min

Wybieramy się w podróż do kuchni tureckiej i serwujemy klasyk z Turcji: Köfte! Köfte są często podawane w formie klopsików lub pulpetów. Czasami nawet na szpikulcu.


Składniki

10

Materiały


Przygotowanie



Obserwacje

Najlepiej zrobić podwójną ilość. Köfte świetnie smakują również następnego dnia. Na zimno lub odgrzewane - to zależy od Ciebie.

Aby zapobiec rozpadaniu się tureckich klopsików podczas smażenia, należy je wcześniej schłodzić w lodówce.

Możesz również pominąć oliwę z oliwek, jeśli chcesz zaoszczędzić kalorie. Dodaje ona jednak wspaniałego smaku i sprawia, że köfte są bardziej soczyste.

Köfte można przygotować w piekarniku, na patelni lub na grillu.

Jakie dodatki pasują do köfte?
Köfte to klasyczne danie typu finger food w Turcji. Często podaje się ją w kanapce jako köfte ekmek. Inne typowe dodatki obejmują grillowaną paprykę i pomidory, a także ryż i sałatkę bulgur. Cacik (tureckie tzatziki) jest obowiązkowym dipem.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+