Konjac spaghetti po prowansalsku
Wszyscy znamy klasyczne spaghetti wykonane z mąki pszennej lub bezglutenowe alternatywy z kukurydzy, gryki, ryżu itp. Ale czy słyszałeś o spaghetti konjac? Produkt ten, będący najlepszym sprzymierzeńcem odchudzania, nie zawiera tłuszczu, cukru, glutenu ani soli, a dodatkowo jest bogaty w błonnik i niskokaloryczny (około 8 kalorii na 100 g spaghetti!). Jego neutralny smak oznacza, że można go łatwo łączyć z całą gamą potraw ;-) Tutaj zdecydowaliśmy się doprawić spaghetti dobrym domowym sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Piękny letni przepis ;-)
Składniki
Materiały
- Rondel
Przygotowanie
- Odcedź i opłucz spaghetti Konjac, a następnie gotuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie. Odcedź i odstaw na bok.
- Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj posiekane pomidory i dobrze wymieszaj.
- Gotować przez około dziesięć minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem i dodać zioła prowansalskie.
- Dodaj spaghetti konjac i dobrze wymieszaj.
- Spaghetti konjac jest już gotowe!
Obserwacje
Dodatki: można dodać mięso mielone lub kurczaka lub inne małe warzywa (cukinia, bakłażan itp.).
Skąd pochodzi Konjac? Pochodząca z Azji bulwa tej rośliny jest spożywana jako warzywo lub mąka. W tym drugim przypadku mąka jest żelowana w celu wytworzenia różnego rodzaju produktów, takich jak spaghetti lub ryż konjac.