Konjac spaghetti po prowansalsku

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
35 min

Wszyscy znamy klasyczne spaghetti wykonane z mąki pszennej lub bezglutenowe alternatywy z kukurydzy, gryki, ryżu itp. Ale czy słyszałeś o spaghetti konjac? Produkt ten, będący najlepszym sprzymierzeńcem odchudzania, nie zawiera tłuszczu, cukru, glutenu ani soli, a dodatkowo jest bogaty w błonnik i niskokaloryczny (około 8 kalorii na 100 g spaghetti!). Jego neutralny smak oznacza, że można go łatwo łączyć z całą gamą potraw ;-) Tutaj zdecydowaliśmy się doprawić spaghetti dobrym domowym sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Piękny letni przepis ;-)


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.29 (0.65€/porcja)

Materiały

  • Rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania15 min

  • Konjac spaghetti po prowansalsku - Przygotowanie krok 1Odcedź i opłucz spaghetti Konjac, a następnie gotuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie. Odcedź i odstaw na bok.
  • Konjac spaghetti po prowansalsku - Przygotowanie krok 2Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj posiekane pomidory i dobrze wymieszaj.
  • Konjac spaghetti po prowansalsku - Przygotowanie krok 3Gotować przez około dziesięć minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem i dodać zioła prowansalskie.
  • Konjac spaghetti po prowansalsku - Przygotowanie krok 4Dodaj spaghetti konjac i dobrze wymieszaj.
  • Konjac spaghetti po prowansalsku - Przygotowanie krok 5Spaghetti konjac jest już gotowe!

Obserwacje

Dodatki: można dodać mięso mielone lub kurczaka lub inne małe warzywa (cukinia, bakłażan itp.).

Skąd pochodzi Konjac? Pochodząca z Azji bulwa tej rośliny jest spożywana jako warzywo lub mąka. W tym drugim przypadku mąka jest żelowana w celu wytworzenia różnego rodzaju produktów, takich jak spaghetti lub ryż konjac.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+