Krem z kalafiora i pistacji

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
30 min

Uwielbiamy kalafior za wszystkie składniki odżywcze i korzyści, jakie zapewnia. Korzystając z faktu, że jest na niego sezon, przygotowaliśmy ten krem. Bardzo łatwy, pożywny i smaczny przepis, który wyjaśniamy krok po kroku.


Składniki

4
Szacowany koszt: 5.07 (1.27€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło w rondlu i dodać olej. Podsmaż cebulę na małym ogniu.
  • Obierz i pokrój ziemniaki na małe kwadraty. Gdy cebula się zeszkli, dodać je na patelnię, smażyć przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny + śmietanę + mleko. Wymieszać.
  • W międzyczasie oczyść kalafior i podziel go na różyczki, odrzucając twardsze części łodygi. Dodaj je na patelnię i gotuj na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia i ubić. Jeśli chcesz, aby Twój krem był znacznie gładszy, nie wahaj się przepuścić go przez sito lub sitko o drobnych oczkach.
  • Podawać i posypać pistacjami, dodać skórkę z limonki i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.

Obserwacje

* Jeśli wolisz gęstszy lub rzadszy krem, wystarczy oddzielić bulion od warzyw po ich ugotowaniu. Podczas miksowania dodawać bulion stopniowo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
* Jeśli nie masz bulionu warzywnego, możesz zastąpić go skoncentrowaną kostką bulionu warzywnego rozpuszczoną w gorącej wodzie.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+