Krem z kalafiora i pistacji
zagłosuj teraz
Uwielbiamy kalafior za wszystkie składniki odżywcze i korzyści, jakie zapewnia. Korzystając z faktu, że jest na niego sezon, przygotowaliśmy ten krem. Bardzo łatwy, pożywny i smaczny przepis, który wyjaśniamy krok po kroku.
Składniki
4
Szacowany koszt: 5.07Euros€ (1.27€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło w rondlu i dodać olej. Podsmaż cebulę na małym ogniu.
- Obierz i pokrój ziemniaki na małe kwadraty. Gdy cebula się zeszkli, dodać je na patelnię, smażyć przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny + śmietanę + mleko. Wymieszać.
- W międzyczasie oczyść kalafior i podziel go na różyczki, odrzucając twardsze części łodygi. Dodaj je na patelnię i gotuj na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia i ubić. Jeśli chcesz, aby Twój krem był znacznie gładszy, nie wahaj się przepuścić go przez sito lub sitko o drobnych oczkach.
- Podawać i posypać pistacjami, dodać skórkę z limonki i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
Obserwacje
* Jeśli wolisz gęstszy lub rzadszy krem, wystarczy oddzielić bulion od warzyw po ich ugotowaniu. Podczas miksowania dodawać bulion stopniowo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
* Jeśli nie masz bulionu warzywnego, możesz zastąpić go skoncentrowaną kostką bulionu warzywnego rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!