Krem z kalafiora i pistacji

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
Å‚atwe
30 min

Uwielbiamy kalafior za wszystkie składniki odżywcze i korzyści, jakie zapewnia. Korzystając z faktu, że jest na niego sezon, przygotowaliśmy ten krem. Bardzo łatwy, pożywny i smaczny przepis, który wyjaśniamy krok po kroku.


Składniki

4
Szacowany koszt: 5.07 (1.27€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
  • CebulÄ™ obrać i pokroić w drobnÄ… kostkÄ™. Roztopić masÅ‚o w rondlu i dodać olej. Podsmaż cebulÄ™ na maÅ‚ym ogniu.
  • Obierz i pokrój ziemniaki na maÅ‚e kwadraty. Gdy cebula siÄ™ zeszkli, dodać je na patelniÄ™, smażyć przez minutÄ™, a nastÄ™pnie dodać bulion warzywny + Å›mietanÄ™ + mleko. Wymieszać.
  • W miÄ™dzyczasie oczyść kalafior i podziel go na różyczki, odrzucajÄ…c twardsze części Å‚odygi. Dodaj je na patelniÄ™ i gotuj na Å›rednim ogniu. Doprawić do smaku solÄ… i pieprzem.
  • Gdy warzywa zmiÄ™knÄ…, zdjąć z ognia i ubić. JeÅ›li chcesz, aby Twój krem byÅ‚ znacznie gÅ‚adszy, nie wahaj siÄ™ przepuÅ›cić go przez sito lub sitko o drobnych oczkach.
  • Podawać i posypać pistacjami, dodać skórkÄ™ z limonki i szczyptÄ™ Å›wieżo zmielonego pieprzu.

Obserwacje

* Jeśli wolisz gęstszy lub rzadszy krem, wystarczy oddzielić bulion od warzyw po ich ugotowaniu. Podczas miksowania dodawać bulion stopniowo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
* Jeśli nie masz bulionu warzywnego, możesz zastąpić go skoncentrowaną kostką bulionu warzywnego rozpuszczoną w gorącej wodzie.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+