Kremowy makaron z burratą i pomidorkami koktajlowymi
Pyszne pierwsze danie, którego nigdy nie zabraknie na Twoim stole. Zwłaszcza latem! Kremowy makaron z serem burrata i pomidorkami koktajlowymi to przepis, który zawsze warto mieć pod ręką, gdy masz ochotę na coś smacznego bez spędzania dużej ilości czasu w kuchni. Przygotowujesz sos z pomidorkami koktajlowymi, a następnie miksujesz wszystko razem z serem burrata, startym parmezanem i kilkoma liśćmi bazylii: w rezultacie otrzymujesz dobrze zbalansowany krem, który idealnie komponuje się z makaronem. My użyliśmy spaghettoni, ale można też wybrać krótsze formy makaronu. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku, jeśli chcesz przygotować szybkie i smaczne danie z makaronem, i powiedz nam w komentarzach, co myślisz o naszym makaronie z burratą i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki
Materiały
- Deska do krojenia
- durszlak
- rondel
- patelnia
- Blender
Przygotowanie
- Oczyść ząbek czosnku i smaż go przez kilka minut na oliwie z oliwek, a następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
- W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody.
- Gdy sos z pomidorów koktajlowych będzie gotowy, wlej go do blendera (razem z czosnkiem). Dodaj pokrojony ser burrata, bazylię, posyp pieprzem i startym parmezanem.
- Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
- Teraz wlej śmietanę na patelnię używaną do przygotowania sosu, a następnie dodaj makaron al dente i dobrze wymieszaj.
- Udekoruj kilkoma listkami bazylii i serkiem burrata (jeśli zostało). Kremowy makaron z serem burrata i pomidorkami koktajlowymi jest gotowy!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać kremowy makaron z serem burrata i pomidorkami koktajlowymi?
Aby w pełni wykorzystać kremową konsystencję makaronu, należy jeść go na ciepło, gdy tylko będzie gotowy. Można go jednak przechowywać przez jeden dzień w lodówce w szczelnym pojemniku. Aby go podgrzać, podsmaż go na patelni z odrobiną wody, aby ponownie nabrał kremowej konsystencji.
Jakiego formatu makaronu użyć?
Do makaronu z pomidorkami koktajlowymi i burratą zalecamy użycie spaghettoni (tak jak my to zrobiliśmy). Jeśli za nimi nie przepadasz, możesz również spróbować krótkich makaronów: fusilli, paccheri, mezzi rigatoni lub tortiglioni.
Czy mogę przygotować sos z wyprzedzeniem?
Tak, można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez jeden dzień. Przed użyciem wlej go na patelnię i w razie potrzeby rozcieńcz odrobiną wody z gotowania makaronu.
Czego mogę użyć zamiast sera burrata?
Ten kremowy sos można również przygotować z serkiem Philadelphia. Na 180 g pomidorków koktajlowych należy użyć co najmniej 90 g świeżego sera.