Kremowy makaron z cukinią i jogurtem greckim

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Wystarczy kilka składników z lodówki i odrobina wyobraźni. Oto pyszny, bezodpadowy i bardzo szybki (gotowy w 20 minut) przepis, który dziś proponujemy: Spaghetti z cukinią i jogurtem greckim. Doskonałe na lekką kolację, to kremowe pierwsze danie z pewnością zasmakuje wszystkim Twoim znajomym. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku i daj nam znać, co myślisz o tym smacznym, tanim i pożywnym przepisie.


Składniki

2
Szacowany koszt: 2.31 (1.16€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min

Obserwacje

Jak długo można przechowywać makaron z cukinią i jogurtem greckim?
Zalecamy zjedzenie go od razu. Można go jednak przechowywać 1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czy mogę użyć skórki z cukinii?
Tak, oczywiście. My woleliśmy je obrać, aby nadać potrawie delikatniejszy smak.

Jakiego formatu makaronu powinienem użyć?
Do makaronu z cukinią i jogurtem greckim zalecamy użycie długiego makaronu (spaghetti, linguine, spaghettoni). Jeśli wolisz krótki makaron, możesz spróbować fusilli, mezze maniche, pennoni lub rigatoni.

Czy mogę podawać makaron z cukinią i jogurtem greckim na zimno?
Tak. W takim przypadku wykonaj wszystkie czynności tak, jakbyś przygotowywał sałatkę makaronową i użyj krótkiego makaronu: przygotuj sos, przepuść ugotowany makaron pod wodą, aby przestał się gotować i polej go sosem jogurtowo-cukiniowym. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie włóż do lodówki.

Czego mogę użyć zamiast jogurtu greckiego?
Ten kremowy makaron można również przygotować z niesłodzonym białym jogurtem lub skyr.

Co mogę dodać do makaronu z cukinią i jogurtem greckim?
Aby nadać temu daniu jeszcze więcej smaku i świeżości, można dodać posiekaną świeżą miętę i startą skórkę z cytryny.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+