Kurczak curry z mlekiem kokosowym

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
40 min

Czy jest lepszy sposób na rozbudzenie kubków smakowych niż danie doprawione curry i słodyczą mleka kokosowego? Poznaj nasz przepis na curry z kurczakiem!


Składniki

3
Szacowany koszt: 6.56 (2.19€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania25 min

  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym - Przygotowanie krok 1Umieść posiekanego kurczaka w misce. Zetrzeć czosnek i dodać go wraz z curry i sokiem z połowy cytryny. Dobrze wymieszać i pozostawić do zamarynowania na około 15 minut lub maksymalnie 30 minut (cytryna ugotuje kurczaka).
  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym - Przygotowanie krok 2Cebulę, żółtą paprykę, marchewkę i szczypiorek umieścić w blenderze i zmiksować na gęstą pastę.
  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym - Przygotowanie krok 3Podgrzej oliwę z oliwek i masło na patelni, a następnie dodaj mieszankę warzyw. Gotować przez 10 minut, aby woda zawarta w warzywach odparowała.
  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, imbir, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Do mieszanki można również dodać odrobinę cukru, aby zrównoważyć kwasowość koncentratu pomidorowego.
  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym - Przygotowanie krok 5Następnie dodaj zamarynowanego kurczaka i pozostaw do ugotowania.
  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym - Przygotowanie krok 6Po ugotowaniu kurczaka dodaj mleko kokosowe i dobrze wymieszaj.
  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym - Przygotowanie krok 7Gotować, aż mieszanina zgęstnieje.
  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym - Przygotowanie krok 8Podawać z ryżem. Twój kurczak curry jest gotowy! Smacznego!

Obserwacje

Koncentrat pomid orowy: Ważne jest, aby użyć koncentratu pomidorowego zamiast sosu pomidorowego, ponieważ konsystencja, którą chcesz osiągnąć, jest raczej gęsta. Chodzi o to, aby sos nie był zbyt płynny.

Przyprawy: Używaj przypraw oszczędnie, w zależności od gustu. Jeśli jednak je lubisz, są one bardzo dobre dla zdrowia, więc nie pozbawiaj się ich. Świeży imbir będzie jeszcze lepszy i podkreśli smak w sposób, w jaki robią to potrawy azjatyckie.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+