Kurczak marynowany w sosie sojowym i miodzie
zagłosuj teraz
Lubisz słodkie i pikantne przepisy? W takim razie pokochasz naszą marynatę do kurczaka z sosem sojowym, miodem, sezamem i imbirem! Bardzo prosty pomysł z łatwymi do znalezienia składnikami i pysznym rezultatem :-) Słowo o marynacie: jeśli możesz przygotować ją dzień wcześniej i zostawić w niej kawałki kurczaka na noc, to idealnie! W przeciwnym razie wystarczy pozostawić je na kilka godzin przed przejściem do etapu gotowania, w którym można wybierać spośród wielu opcji: grill, plancha, patelnia, piekarnik....
Składniki
2
Szacowany koszt: 5.69Euros€ (2.84€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania12 min
- Przygotowanie marynaty :
W salaterce połączyć wszystkie składniki oprócz kurczaka. - Pokrój kurczaka w paski i dodaj do marynaty. Dobrze wymieszać.
- Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw marynatę na noc w lodówce.
>> Jeśli chcesz przygotować ten przepis tego samego dnia, odstaw na co najmniej 1 godzinę. - Gotowanie :
Wlać marynatę na patelnię na średnim ogniu. Smażyć paski przez 5-6 minut z każdej strony.
Pieczenie w piekarniku: piec przez 15 minut w temperaturze 210°C.
Alternatywnie, piec na grillu lub a la plancha. - Po ugotowaniu podawać paski kurczaka z ryżem i posypać posiekaną świeżą kolendrą i sezamem.
I to wszystko! Smacznego :-)
Obserwacje
Szaszłyki: pokrój piersi kurczaka na kawałki i nakłuj je drewnianymi szpikulcami, aby uformować szaszłyki.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!