Makaron ryżowy z grzybami i jajkiem na miękko!
Nie wiesz, co zrobić z makaronem ryżowym? Oto przepis, który powinien uratować Twój posiłek! Tak, jest łatwy do zrobienia, ale także bardzo szybki;-) A jeśli chodzi o dekorację, utrzymujemy ją w prostocie z grzybami, sosem sojowym i jajkiem na miękko, aby uzyskać dodatkowy miękki, topiący się efekt. Do Ciebie należy wykonanie szczegółowych kroków poniżej ↓
Składniki
Sos :
Dekoracja :
Przygotowanie
- Makaron :
Zanurz makaron ryżowy w dużej ilości letniej wody.
Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i sprawdź, czy są ugotowane - powinny być miękkie, ale nie za miękkie! - Jajko na miękko:
Doprowadź wodę do wrzenia w rondelku, a następnie zanurz w niej jajko. Pozostaw do gotowania na 6 minut. Natychmiast po tym, przenieś jajko do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać jego gotowanie. - Grzyby:
Pokrój grzyby w cienkie plasterki. Smaż plastry na gorącej patelni z mżawką oleju sezamowego. - Sos:
Połącz olej sezamowy, sos sojowy, mielony (lub świeży) imbir, nasiona sezamu i miód (lub syrop z agawy). - Odcedź makaron, gdy jest gotowy, i przełóż go na patelnię z grzybami. Wlej sos i dobrze wymieszaj. Smaż przez kilka minut.
- Podawaj w głębokim naczyniu z większą ilością sezamu, posiekaną natką pietruszki (lub posiekaną kolendrą) i przekrojonym na pół jajkiem na miękko.
Do jedzenia pałeczkami, oczywiście ;-) Smacznego!
Obserwacje
Czy to danie jest bezglutenowe?
Jest prawie całkowicie bezglutenowe! Konieczne będzie zastąpienie sosu sojowego bezglutenowym sosem sojowym (zwanym "tamari").
Czy to danie jest wegetariańskie?
Tak, to danie jest wegetariańskie. Nie zawiera mięsa ani ryb.
Czy to danie jest wegańskie?
Nie, to danie nie jest wegańskie, ale można zastąpić jajko na przykład tofu, aby zachować białko w potrawie. Konieczne będzie również zastąpienie miodu innym słodzikiem, takim jak brązowy cukier, syrop z agawy itp.
Czym zastąpić jajko?
Jajko można zastąpić tofu, jak wspomniano powyżej, kurczakiem lub mięsem mielonym (lub mielonymi warzywami).