Makaron z mrożonymi owocami morza, smaczne i bardzo szybkie pierwsze danie
Wyjaśniamy jak zrobić makaron z mrożonymi owocami morza, idealny przepis, gdy masz mało czasu na gotowanie. Istnieje kilka wersji tego wspaniałego klasyka kuchni włoskiej, a tutaj proponujemy naszą ulubioną: linguine z owocami morza i pomidorkami koktajlowymi. W 15 minut przyniesiesz na stół smaczne danie, które możesz również podać, jeśli masz gości na kolację w ostatniej chwili (mrożonej mieszanki ryb nigdy nie brakuje w naszej zamrażarce). Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku, aby uzyskać doskonałe pierwsze danie z kremowym sosem rybnym.
Składniki
Materiały
- Patelnia
- Garnek
- Nóż
- deska do krojenia
Przygotowanie
Zmiażdżyć czosnek i podsmażyć go na patelni z oliwą z oliwek. Szybko przepuść owoce morza pod bieżącą wodą, a następnie dodaj je jeszcze zamrożone na patelnię i gotuj przez kilka minut pod przykryciem (wystarczająco długo, aby trochę zmiękły).
Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół, a następnie dodaj na patelnię. Dodaj szczyptę soli i posyp czarnym pieprzem, a następnie gotuj przez około 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
W połowie gotowania rozgnieść pomidorki koktajlowe widelcem lub drewnianą łyżką.
W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody.
Usuń goździk z sosu do owoców morza. Odcedź makaron al dente i wlej go na patelnię (dodaj kilka łyżek wody z gotowania, jeśli sos jest zbyt rzadki).
Teraz dodaj posiekaną natkę pietruszki i smaż do uzyskania kremowej konsystencji.
Makaron z mrożonymi owocami morza gotowy!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać mrożony makaron z owocami morza?
Zalecamy spożywanie go, gdy tylko będzie gotowy.
Jak dodać smaku makaronowi z mrożonymi owocami morza?
Można podsmażyć papryczkę chili z czosnkiem i zalać owoce morza białym winem.
Czego mogę użyć zamiast pomidorków koktajlowych?
Możesz również przygotować makaron z mrożonymi owocami morza z przecierem pomidorowym. Nie przesadzaj z ilością, w przeciwnym razie przykryjesz smak ryby.
Jak zrobić kremowy makaron z owocami morza?
Dodaj trochę wody z gotowania do sosu z owocami morza, skrobia zawarta w makaronie pomoże zagęścić sos. Następnie mieszaj makaron, aż uzyskasz pożądaną kremowość, ale uważaj, aby nie przypalić makaronu.
Jak zrobić makaron z mrożonymi owocami morza w białym sosie?
Gdy owoce morza rozmrożą się na patelni, zalej je białym winem, aby nadać im więcej smaku. Dodaj trochę wody z gotowania, aby stworzyć kremowy sos przed wrzuceniem makaronu na patelnię.