Makaron z tuńczykiem, pistacjami i cytryną
Tuńczyk w puszce, pistacje łuskane, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i sok z cytryny: to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować to kremowe danie z makaronem w domu. Szybko i łatwo, podczas gdy makaron się gotuje, możesz przygotować krem pistacjowy i w 15 minut przyniesiesz na stół przepis, który zachwyci Twoich gości. Zaproponuj paccheri z tuńczykiem, pistacjami i cytryną na szybki lunch lub kolację, do tego kieliszek białego wytrawnego wina i gotowe!
Składniki
Materiały
- patelnia
- patelnia
- skimmer
- drewniana łyżka
- nóż
- deska do krojenia
Przygotowanie
- Najpierw zagotuj osoloną wodę w garnku. Gdy będzie gotowa, wrzuć makaron i gotuj
- W międzyczasie przygotuj krem pistacjowy: włóż pistacje do blendera i posiekaj je, teraz dodaj olej i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj sok z cytryny i miksuj, aż uzyskasz gęsty krem.
- Wlej odrobinę oliwy z oliwek na patelnię i podsmaż drobno posiekaną dymkę
- Dodać tuńczyka i gotować przez kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodać przygotowany wcześniej krem pistacjowy i dobrze wymieszać. Teraz dodaj 2/3 łyżki wody z gotowania na patelnię, zamieszaj i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, mieszając
- Odcedź makaron al dente bezpośrednio na patelni za pomocą łyżki cedzakowej Mieszaj przez kilka minut (w razie potrzeby dodaj wodę do gotowania) drewnianą łyżką.
- Podawaj i udekoruj danie posiekanymi pistacjami i startą skórką z cytryny (uważaj, aby nie przesadzić). Kremowy makaron z tuńczykiem, pistacjami i cytryną jest gotowy!
Obserwacje
Jakiego formatu makaronu należy użyć?
My użyliśmy makaronu paccheri, ale można również użyć makaronu mezze maniche rigate, penne rigate i rigatoni. Jeśli chcesz wypróbować przepis z długim makaronem, polecamy spaghettone lub tagliatelle.
Czy powinienem zachować wodę z gotowania?
Podczas przygotowywania paccheri z tuńczykiem, pistacjami i cytryną bardzo ważne jest wykorzystanie wody z gotowania. Będzie ona potrzebna do rozcieńczenia pesto pistacjowego, które ma bardzo gęstą konsystencję i pozwoli uzyskać kremowe pierwsze danie bez dodawania śmietany lub mleka.
Czy mogę przechowywać makaron z tuńczykiem, pistacjami i cytryną?
Jeśli zostanie ci trochę makaronu, możesz przechowywać go w lodówce przez jeden dzień w szczelnym pojemniku. Przed podaniem podgrzej go na patelni, dodając wodę.
Jakiego tuńczyka należy użyć do przygotowania tego przepisu?
Zalecamy użycie naturalnego tuńczyka
Jak długo należy gotować makaron?
W przypadku tego przepisu zalecamy odcedzenie makaronu co najmniej kilka minut przed czasem wskazanym na opakowaniu. W każdym razie zawsze warto spróbować makaronu przed odcedzeniem, aby sprawdzić, czy odpowiada on Twoim gustom.
Czy mogę przygotować wegetariańską wersję tego dania z makaronem?
Oczywiście, że tak. Możesz zrezygnować z tuńczyka, a otrzymasz kremowy makaron pistacjowy, który jest nawet wegański.
Jak dostosować kwasowość cytryny?
Uwaga, stopień kwasowości cytryny nie zawsze jest taki sam. Dlatego radzimy zachować ostrożność przy dodawaniu cytryny podczas przygotowywania kremu pistacjowego: dodaj trochę i spróbuj, zanim wszystko zepsujesz. To samo dotyczy startej skórki pod koniec gotowania.
Czego mogę użyć zamiast tuńczyka?
Możesz użyć wędzonego łososia, ale zalecamy zmieszanie go z odrobiną białego wina.