Miękkie i smaczne klopsiki z sosem
Tradycyjny włoski przepis, który wszyscy uwielbiają: klopsiki z sosem. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego drugiego dania, a każda babcia ma swoje sekrety, aby uczynić je miękkimi i smacznymi: niektórzy używają mieszanki mięsa mielonego w mieszance, niektórzy używają tylko mielonej cielęciny, niektórzy dodają chleb lub pietruszkę, a niektórzy wolą ser pecorino od startego parmezanu. My proponujemy wersję klopsików z sosem, która pochodzi bezpośrednio z południowych Włoch. Rezultatem są smaczne klopsiki, które polubią nawet najmłodsi. Wypróbuj je, podawaj na niedzielne obiady i napisz nam w komentarzach, czy przypadły Ci do gustu!
Składniki
Materiały
- Patelnia
- Patelnia
- Drewniana łyżka
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj mieszankę klopsików: do miski włóż mięso, jajka, parmezan, pieprz, pietruszkę i sól.
- Mieszaj rękami, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Uformuj kulki o preferowanym rozmiarze, a następnie smaż klopsiki we wrzącej oliwie z oliwek na złoty kolor (około 5/6 minut). Gdy będą gotowe, pozostaw je do odsączenia na chłonnym papierze.
- W międzyczasie przygotować sos:
Podsmaż posiekaną cebulę na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 10 minut. - Teraz dodaj klopsiki do sosu pomidorowego i kontynuuj gotowanie przez co najmniej 15 minut pod przykryciem (od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką).
- Klopsiki z sosem są gotowe, wyłożyć je na talerz i podawać z kilkoma listkami bazylii
Obserwacje
Czy mogę przechowywać klopsiki z sosem?
Tak, można je przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnym pojemniku.
Jak mogę wykorzystać pozostały sos do klopsików?
Użyj go do przyprawienia makaronu, a na stole pojawi się smaczne pierwsze danie.
Czy mogę zamrozić klopsiki?
Tak, klopsiki można zamrażać zarówno ugotowane, jak i surowe.
Jakiego sera mogę użyć do przygotowania klopsików?
Jeśli chcesz nadać klopsikom jeszcze mocniejszy smak, możesz użyć startego sera pecorino zamiast parmezanu lub grana padano.
Jak zrobić twardsze klopsiki?
Zastąp bułkę tartą 120 g bułki tartej, a otrzymasz bardziej zwarte, ale jednocześnie smaczniejsze klopsiki.