Naleśniki z sosem beszamelowym, serem i szynką
zagłosuj teraz
Przepis, który przypomina nam dzieciństwo? Naleśniki z szynką i sosem beszamelowym! Domowe są jeszcze lepsze ;-) Krok po kroku wyjaśniamy, jak zrobić te pikantne naleśniki, które z pewnością zachwycą zarówno młodszych, jak i starszych. Podawaj z mieszanką sałat, aby uzyskać prosty, efektowny posiłek ;-)
Składniki
10
Ciasto naleśnikowe :
Sos beszamelowy :
Gotowanie :
Szacowany koszt: 3.13Euros€ (0.31€/porcja)
Materiały
- Folia spożywcza
- Papier chłonny
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania4 min
- Ciasto naleśnikowe:
Wymieszać mąkę i sól. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Dodaj olej i dobrze wymieszaj. - Na koniec dodawać mleko po trochu, mieszając, aż masa będzie gładka. Przykryć miskę folią spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj patelnię olejem za pomocą wałka kuchennego. Wylej trochę ciasta na patelnię. Pozostawić do smażenia na około 2 minuty.
- Odwróć naleśnik i smaż przez około 1 do 2 minut, a następnie odłóż na bok. Zrób to samo z resztą ciasta.
- Sos beszamelowy :
Doprowadzić mleko do wrzenia. Roztopić masło w rondelku. Gdy zacznie "skwierczeć", dodać mąkę na raz i wymieszać trzepaczką. - Pozostaw "zasmażkę" na 2 minuty, nie dopuszczając do jej zbrązowienia!
- Dodać przegotowane mleko i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodaj starty ser i szynkę pokrojoną na małe kawałki i dobrze wymieszaj.
- Udekoruj naleśniki:
Na środek naleśnika nałożyć około 1 łyżki stołowej wcześniej przygotowanego ciasta. Złóż jeden bok w kierunku środka, następnie górną i dolną krawędź i kontynuuj składanie na boki, aby utworzyć prostokąt. - Roztopić masło z oliwą z oliwek na patelni. Umieść naleśniki na patelni, szwem do dołu i smaż przez 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
- Ugotuj wszystkie nadziewane naleśniki i podawaj z małą sałatką. Wszystko gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!