Niezwykle delikatna lasagne z ricottą i szpinakiem
Co jest w menu w porze lunchu? Wegetariańska lasagne ! Ale nie ma mowy o pomijaniu smaków, nie ma mowy! Tutaj możemy zapewnić, że pokochasz połączenie ricotty i szpinaku. Rezultat jest wyjątkowo rozpływający się w ustach, a przede wszystkim pocieszający , gdy wracasz do domu po długim dniu pracy...!
Składniki
Sos beszamelowy:
Dla reszty :
Materiały
- Naczynie do pieczenia
- patelnia
- rondel
- trzepaczka
- szpatułka
Przygotowanie
- Przygotować sos beszamelowy:
Doprowadzić mleko do wrzenia w rondelku. - W międzyczasie roztop masło w innym rondlu. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodaj mąkę na raz.
- Dobrze wymieszać i gotować przez 2 minuty, a następnie dodać wrzące mleko i mieszać do zgęstnienia. Doprawić, ponownie wymieszać i odstawić.
- Wlej mżawkę oliwy z oliwek na rozgrzaną patelnię, a następnie dodaj szpinak i podsmaż. Przykryć i mieszać od czasu do czasu.
* Można również dodać rozgnieciony ząbek czosnku. - Szpinak dobrze odsączyć i przełożyć do salaterki. Dodać ricottę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Dobrze wymieszać.
- Zacznij od rozprowadzenia sosu beszamelowego na dnie naczynia. Na wierzchu ułóż płat lasagne.
- Na wierzch nałożyć odrobinę szpinaku z ricottą.
- Dodaj sos beszamelowy, następnie parmezan, mozzarellę, a następnie połóż ciasto na wierzchu i ponownie zacznij od mieszanki szpinaku z ricottą, sosu beszamelowego, parmezanu i mozzarelli.
- Ostatnią warstwę wykończyć płatem lasagne, sosem beszamelowym i obficie posypać parmezanem.
- Wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 230°C.
- Wyłączyć piekarnik i wyjąć naczynie po 15 minutach.
- A teraz lasagne ze szpinakiem i ricottą jest gotowa!
Obserwacje
Jak przechowywać lasagne szpinakową z ricottą?
Lasagne można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 5 dni. Zalecamy odgrzewanie w piekarniku.
Czy lasagne można zamrozić?
Tak, lasagne można zamrozić.
Czy to danie jest wegetariańskie?
Tak, to danie jest wegetariańskie.
Czy mogę użyć gotowego sosu beszamelowego?
Tak, jeśli nie masz czasu na przygotowanie własnego.
Czy mogę użyć świeżego szpinaku?
Możesz zastąpić mrożony szpinak świeżym, ale musisz go zrumienić na patelni i dobrze odsączyć!