Omlet we frytkownicy powietrznej, lekki przepis bez brudzenia czegokolwiek w kuchni!
Lekka i smaczna alternatywa dla klasycznego omletu smażonego na patelni. Spróbuj przygotować omlet we frytkownicy powietrznej z mniejszą ilością tłuszczu i bez brudzenia czegokolwiek w kuchni: potrzebujesz tylko miski i widelca, ponieważ zamiast formy do ciasta użyliśmy papieru do pieczenia. Podajemy tutaj klasyczny przepis na omlet, ale można go dostosować, dodając zioła, ser, warzywa lub wędlinę. Daj nam znać, co myślisz o tym gotowaniu we frytkownicy powietrznej, napisz to w komentarzach.
Składniki
Materiały
- Frytkownica powietrzna
- miska
- Widelec
Przygotowanie
- Rozbij jajka do miski i szybko je ubij, dodając starty parmezan, czarny pieprz i sól.
- Wyłóż kosz frytownicy powietrznej papierem do pieczenia i wlej masę jajeczną.
- Ustaw frytownicę na 180°C i gotuj przez 13 minut.
- Omlet we frytkownicy powietrznej jest gotowy
Obserwacje
Czy mogę przechowywać frittatę ugotowaną we frytkownicy powietrznej?
Można przechowywać 1 dzień w lodówce przykrytą folią spożywczą.
Jak długo omlet powinien gotować się we frytkownicy?
13 minut. Zalecamy jednak sprawdzenie pod koniec gotowania: czasami czas gotowania należy skrócić lub wydłużyć w zależności od mocy frytkownicy powietrznej.
Co mogę dodać do frittaty ugotowanej we frytkownicy powietrznej?
Ugotowaną szynkę, cebulę pokrojoną mandoliną, startą cukinię lub rozdrobniony ser pleśniowy.
Jak sprawić, by frittata we frytownicy powietrznej była bardziej miękka?
Dodaj odrobinę mleka do masy jajecznej: 2 łyżki mleka wystarczą na 4 jajka.