Pasta siciliana z bakłażanem, łatwa i lekka wersja - pasta alla norma

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
35 min

Przygotuj się na przeniesienie prosto do Katanii na Sycylii, gdzie delikatne nutygrillowanych bakłażanów, soczystych pomidorów i rozpływającej się ricotty łączą się, tworząc pyszne, łatwe i niedrogie letnie danie z makaronem! Przepis na "Pasta alla Norma" jest zarówno łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny. Jest to również idealny sposób na zaspokojenie apetytu na zdrową włoską kuchnię, ponieważ w tym przepisie wybraliśmy pieczone bakłażany zamiast smażonych. Daj się uwieść aromatom i smakom Morza Śródziemnego i odkryj, jak w mgnieniu oka przygotować ten pyszny wegetariański makaron :-)


Składniki

3

Gotowanie makaronu:

Pieczenie bakłażanów:

Sos pomidorowy:

Szacowany koszt: 7.04 (2.35€/porcja)

Materiały

  • papier do pieczenia
  • tłuczek do czosnku

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
  • Pasta Siciliana z bakłażanem, łatwa i lekka wersja - Pasta alla Norma - Przygotowanie krok 1Bakłażany:
    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    Umyj i pokrój bakłażany w plastry (o grubości około 0,5 cm).
  • Pasta Siciliana z bakłażanem, łatwa i lekka wersja - Pasta alla Norma - Przygotowanie krok 2Ułóż plastry na jednej lub kilku blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
  • Pasta Siciliana z bakłażanem, łatwa i lekka wersja - Pasta alla Norma - Przygotowanie krok 3Sos:
    Na rozgrzaną patelnię skropić odrobiną oliwy z oliwek i rozgnieść czosnek. Dodać miąższ pomidorowy i gałązkę bazylii. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pasta Siciliana z bakłażanem, łatwa i lekka wersja - Pasta alla Norma - Przygotowanie krok 4Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 do 30 minut. Po tym czasie usunąć gałązkę bazylii.
  • Pasta Siciliana z bakłażanem, łatwa i lekka wersja - Pasta alla Norma - Przygotowanie krok 5Makaron:
    Doprowadzić do wrzenia dużą objętość wody z dodatkiem gruboziarnistej soli (10 g soli/litr wody). Ugotować makaron al dente (czas podany jest na opakowaniu).
  • Pasta Siciliana z bakłażanem, łatwa i lekka wersja - Pasta alla Norma - Przygotowanie krok 6Odcedź makaron i przelej do sosu pomidorowego. Dokończyć gotowanie makaronu w sosie.
  • Pasta Siciliana z bakłażanem, łatwa i lekka wersja - Pasta alla Norma - Przygotowanie krok 7Podawaj makaron w płytkim naczyniu, dodaj kawałki bakłażana i zetrzyj na nim trochę ricotty salata. Udekoruj listkami bazylii. I gotowe!

Obserwacje

Jak długo można przechowywać makaron à la norma?
Zalecamy, aby zjeść go od razu, ale można go przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Jak gotować bakłażany w makaronie alla norma?
Smażenie: To tradycyjny sposób. Smażyć kawałki bakłażana na gorącym oleju (olej neutralny: słonecznikowy, rzepakowy itp.).
Smażenie na patelni: Bakłażana można pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie z czosnkiem, aż będzie dobrze przypieczony.
Piekarnik: Piec bakłażana pokrojonego w 0,5 cm plastry przez 20-25 minut w temperaturze 180°C na jednej lub kilku blachach wyłożonych pergaminem do pieczenia.

Jak przygotować sos pomidorowy?
Postępuj w ten sam sposób, ale użyj świeżych pomidorów i gotuj na wolnym ogniu przez około trzydzieści minut przed zmiksowaniem. Można również wcześniej obrać pomidory ze skórki lub użyć obranych pomidorów z puszki.

Czego mogę użyć zamiast ricotta salata w makaronie po sycylijsku?
Soloną ricottę można zastąpić greckim serem manouri.

Jak zrobić domową ricottę salata?
Możesz przygotować domową ricottę salata dzień wcześniej: odcedź ricottę i dobrze ją osusz, a następnie włóż do piekarnika, dopraw solą i pieprzem, na 6 do 8 godzin w temperaturze 100°C.

Jakiego makaronu powinienem użyć do przygotowania makaronu w stylu sycylijskim?
Zalecamy makaron typu rigatoni, aby sos wsiąkł w makaron.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+