Pieczony kurczak cytrynowy
zagłosuj teraz
To bardzo łatwy w przygotowaniu, szybki i wygodny przepis na rodzinny posiłek. Nie zajmuje dużo czasu i można go przygotować samodzielnie w piekarniku bez bałaganu w kuchni. Posiłek jest gotowy w pół godziny! Te cytrynowe piersi z kurczaka można podawać z ryżem basmati, komosą ryżową, makaronem, warzywami gotowanymi na parze lub sałatką. Ty wybierasz, wchodzisz w to? :)
Składniki
4
Szacowany koszt: 7.46Euros€ (1.87€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
- W misce wymieszać roztopione masło + sok z cytryny + 2 posiekane czosnki + pietruszkę + tymianek.
- Wlać poprzednią mieszankę do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić na dnie. Umieść 4 piersi na wierzchu.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj kilka gałązek tymianku i polej piersi mżawką oliwy z oliwek.
- 4 obrane czosnki lekko zmiażdżyć ostrzem noża (nie rozgniatając ich). Dodaj je do półmiska + plasterki cytryny (do smaku).
- Piec 20 minut w temperaturze 200ºC (z wentylatorem)
- Posiekaj trochę więcej pietruszki na wierzchu i podawaj z ryżem basmati. Pyszne :)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!