Quinoa z warzywami i kurczakiem
zagłosuj teraz
Zdrowa i praktyczna żywność na co dzień. Bogaty w białko roślinne przepis na komosę ryżową z warzywami i kurczakiem jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo uniwersalny, ponieważ zawsze można go zmienić, zmieniając warzywa, przyprawy, a nawet używając komosy ryżowej we wszystkich kolorach. Odkryj to danie i poznaj poniższy przepis krok po kroku:
Składniki
2
Quinoa:
Szacowany koszt: 3.82Euros€ (1.91€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min
- Obierz marchewkę. Umyj wszystkie warzywa. Pokrój je i kurczaka w kostkę.
- Wlej oliwę z oliwek na patelnię i szybko podsmaż kurczaka. Następnie dodać warzywa (marchew, cukinię i paprykę). Doprawiamy do smaku. My użyliśmy soli, pieprzu, papryki i kminku. Dobrze wymieszać. Wlej odrobinę wody i dopraw (pozostaw do połowy otwarte). Gotować przez około 10 minut. Sprawdź, czy są ugotowane.
- Surową komosę ryżową dobrze umyć i odsączyć. Zagotować 240 ml wody w rondlu i dodać komosę ryżową. Dodaj odrobinę soli. Gotować przez około 12 do 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Komosa ryżowa będzie ugotowana, gdy ziarna otworzą się szeroko. Posmakuj, a następnie odcedź.
- Czas na złożenie potrawy: Połowę komosy ryżowej wyłożyć na pojedynczy talerz, w środku zrobić wgłębienie i wyłożyć połowę kurczaka smażonego z warzywami. Lub wymieszaj wszystko razem w misce i podawaj jeszcze ciepłe.
Obserwacje
* Nie mam komosy ryżowej i co teraz? Zrób to z ryżem lub kuskusem (kaszą manną).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!