Roladki wieprzowe z sosem grzybowym
Danie, które uwielbiamy przygotowywać na rodzinną niedzielę: roladki wieprzowe z pieczarkami podawane z ryżem. Jest proste, efektowne, a przede wszystkim wszyscy je uwielbiają! Ale czym właściwie jest paupiette? Jest to kotlet (wieprzowy, jak w tym przypadku, lub cielęcy), który jest nadziewany mięsem kiełbasianym , doprawiony do smaku, a następnie związany: i masz paupiette! Tutaj zdecydowaliśmy się dusić je w sosie z białego wina, a następnie dodać grzyby. To idealny dodatek do ziemniaków lub ryżu. Wszystko zależy od Ciebie z naszymi wyjaśnieniami poniżej ↓
Składniki
Materiały
- Patelnia do smażenia
Przygotowanie
- Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni z mżawką oliwy z oliwek.
Gdy nabierze złotego koloru, dodać roladki wieprzowe i smażyć je z obu stron. - Zdeglasować białym winem.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. - W międzyczasie oczyść grzyby i pokrój je w paski.
- Po upływie godziny dodaj do mieszanki grzyby, sól i pieprz.
Gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
I to wszystko! Smacznego!
Obserwacje
Z jakimi dodatkami podawać paupiettes? Uwielbiamy podawać to danie z ryżem basmati. W połączeniu z paupiettes, a zwłaszcza sosem grzybowym, jest doskonały! Możesz również wybrać ziemniaki (gotowane na parze lub smażone na patelni) lub makaron (np. świeże tagliatelle).
Czy są jakieś inne paupiettes? Tutaj użyliśmy paupiettes wieprzowych, ale dostępne są również paupiettes cielęce.
Czy mogę zastąpić białe wino? Oczywiście! Zamiast niego można użyć wody lub lekkiej śmietany. Należy jednak pamiętać, że alkohol zawarty w białym winie wyparowuje podczas gotowania.