Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na carbonarę!

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
15 min

Ahhh makaron carbonara... To emblematyczne danie kuchni włoskiej zachwyca kubki smakowe na całym świecie, do tego stopnia, że ma swój własny światowy dzień makaronu (tak, tak!). W Ptitchef jesteśmy absolutnie zwariowani na punkcie przepisu przygotowanego przez Daniele, który wykorzystuje typowe składniki carbonary: tarty pecorino romano, guanciale, jajka i czarny pieprz. W tym przepisie wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować kremową carbonarę (bez śmietany) w domu! Przekonasz się, że dzięki temu carbonara nie będzie miała dla Ciebie tajemnic :-)

Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na carbonarę! - Przygotowanie krok 1Ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na carbonarę! - Przygotowanie krok 2Pokrój guanciale: usuń twardą skórę i pokrój plastry na kawałki wielkości boczku.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na carbonarę! - Przygotowanie krok 3Grilluj słoninę guanciale na gorącej patelni bez dodawania tłuszczu. Guanciale jest gotowy, gdy stanie się półprzezroczysty i chrupiący (uważaj, aby go nie rozgotować).
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na carbonarę! - Przygotowanie krok 4Rozbij całe jajko do miski, a następnie dodaj żółtko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na carbonarę! - Przygotowanie krok 5Dodaj kilka łyżek tłuszczu guanciale, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj pecorino romano (po trochu) i świeżo zmielony pieprz. Powinieneś uzyskać kremową konsystencję.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na carbonarę! - Przygotowanie krok 6Odłóż 3/4 guanciale do miski, aby dodać je tuż przed podaniem.
    Odcedź makaron, gdy będzie al dente i przenieś na patelnię z pozostałym guanciale (i jego tłuszczem). Dobrze i szybko wymieszać.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na carbonarę! - Przygotowanie krok 7Zdejmij patelnię z ognia i polej makaron jajkiem, pieprzem i śmietaną pecorino. Dobrze wymieszać, aby pokryć makaron sosem.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na carbonarę! - Przygotowanie krok 8Teraz nadszedł czas, aby ubrać talerze:
    Zwiń makaron i umieść go na dnie talerza. Na wierzchu ułóż chrupiące guanciale. Posyp pecorino romano i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
    Gotowe!

Obserwacje

Jak przechowywać makaron carbonara?

Makaron carbonara powinien być spożywany natychmiast po przygotowaniu. Odradzamy jego przechowywanie.

Dlaczego warto używać guanciale do makaronu carbonara?

W porównaniu z pancettą, guanciale ma bardziej intensywny smak i uwalnia więcej tłuszczu. Dzięki temu danie jest jeszcze bardziej kremowe.

Jakiego kształtu makaronu powinienem użyć do carbonary?

Najczęściej używanym formatem jest spaghetti, ale w rzymskich tawernach często przygotowuje się ją z rigatoni lub mezze maniche.

Jak uniknąć rozgotowania jajek?

Zdejmij patelnię z ognia przed dodaniem jajek i śmietany pecorino, aby uniknąć efektu omletu.

Czego mogę użyć zamiast pecorino romano?

Możesz również przygotować carbonarę z parmezanem lub przygotować mieszankę pecorino romano i parmezanu.

Czy do przygotowania carbonary mogę użyć samych żółtek?

Tak, wiele wersji makaronu carbonara wykorzystuje tylko żółtka jaj. Jeśli chcesz spróbować, pamiętaj, aby dodać dodatkowe żółtko na dwie osoby (2 osoby = 3 żółtka). W takim przypadku radzimy zachować trochę wody z gotowania makaronu, ponieważ śmietana może być znacznie gęstsza i będzie wymagać rozcieńczenia w celu uzyskania pożądanej gładkości.

Jakich jajek powinienem użyć?

Zalecamy użycie bardzo świeżych jajek, ponieważ będą one ledwo ugotowane przez ciepło makaronu.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: