Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany!
Ahhh makaron carbonara... To emblematyczne danie kuchni włoskiej zachwyca kubki smakowe na całym świecie, do tego stopnia, że ma swój własny światowy dzień makaronu (tak, tak!). W Ptitchef jesteśmy absolutnie zwariowani na punkcie przepisu przygotowanego przez Daniele, który wykorzystuje typowe składniki carbonary: tarty pecorino romano, guanciale, jajka i czarny pieprz. W tym przepisie wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować kremową carbonarę(bez śmietany) w domu! Przekonasz się, że dzięki temu carbonara nie będzie miała dla Ciebie tajemnic :-)
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody.
- Pokrój guanciale: usuń twardą skórę i pokrój plastry na kawałki wielkości boczku.
- Grilluj słoninę guanciale na gorącej patelni bez dodawania tłuszczu. Guanciale jest gotowy, gdy stanie się półprzezroczysty i chrupiący (uważaj, aby go nie rozgotować).
- Rozbij całe jajko do miski, a następnie dodaj żółtko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
- Dodaj kilka łyżek tłuszczu guanciale, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj pecorino romano (po trochu) i świeżo zmielony pieprz. Powinieneś uzyskać kremową konsystencję.
- Odłóż 3/4 guanciale do miski, aby dodać je tuż przed podaniem.
Odcedź makaron, gdy będzie al dente i przenieś na patelnię z pozostałym guanciale (i jego tłuszczem). Dobrze i szybko wymieszać. - Zdejmij patelnię z ognia i polej makaron jajkiem, pieprzem i śmietaną pecorino. Dobrze wymieszać, aby pokryć makaron sosem.
- Teraz nadszedł czas, aby ubrać talerze:
Zwiń makaron i umieść go na dnie talerza. Na wierzchu ułożyć chrupiące guanciale. Posyp pecorino romano i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Gotowe!
Obserwacje
Jak przechowywać makaron carbonara?
Makaron carbonara powinien być spożywany natychmiast po przygotowaniu. Odradzamy jego przechowywanie.
Dlaczego warto używać guanciale do makaronu carbonara?
W porównaniu z pancettą, guanciale ma bardziej intensywny smak i uwalnia więcej tłuszczu. Dzięki temu danie jest jeszcze bardziej kremowe.
Jakiego kształtu makaronu powinienem użyć do carbonary?
Najczęściej używanym formatem jest spaghetti, ale w rzymskich tawernach często przygotowuje się ją z rigatoni lub mezze maniche.
Jak uniknąć rozgotowania jajek?
Zdejmij patelnię z ognia przed dodaniem jajek i śmietany pecorino, aby uniknąć efektu omletu.
Czego mogę użyć zamiast pecorino romano?
Możesz również przygotować carbonarę z parmezanem lub przygotować mieszankę pecorino romano i parmezanu.
Czy do przygotowania carbonary mogę użyć samych żółtek?
Tak, wiele wersji makaronu carbonara wykorzystuje tylko żółtka jaj. Jeśli chcesz spróbować, pamiętaj, aby dodać dodatkowe żółtko na dwie osoby (2 osoby = 3 żółtka). W takim przypadku radzimy zachować trochę wody z gotowania makaronu, ponieważ śmietana może być znacznie gęstsza i będzie wymagać rozcieńczenia w celu uzyskania pożądanej gładkości.
Jakich jajek powinienem użyć?
Zalecamy użycie bardzo świeżych jajek, ponieważ będą one ledwo ugotowane przez ciepło makaronu.