Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany!

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
15 min

Ahhh makaron carbonara... To emblematyczne danie kuchni włoskiej zachwyca kubki smakowe na całym świecie, do tego stopnia, że ma swój własny światowy dzień makaronu (tak, tak!). W Ptitchef jesteśmy absolutnie zwariowani na punkcie przepisu przygotowanego przez Daniele, który wykorzystuje typowe składniki carbonary: tarty pecorino romano, guanciale, jajka i czarny pieprz. W tym przepisie wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować kremową carbonarę(bez śmietany) w domu! Przekonasz się, że dzięki temu carbonara nie będzie miała dla Ciebie tajemnic :-)


Składniki

2
Szacowany koszt: 2.47 (1.24€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min

  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany! - Przygotowanie krok 1Ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany! - Przygotowanie krok 2Pokrój guanciale: usuń twardą skórę i pokrój plastry na kawałki wielkości boczku.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany! - Przygotowanie krok 3Grilluj słoninę guanciale na gorącej patelni bez dodawania tłuszczu. Guanciale jest gotowy, gdy stanie się półprzezroczysty i chrupiący (uważaj, aby go nie rozgotować).
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany! - Przygotowanie krok 4Rozbij całe jajko do miski, a następnie dodaj żółtko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany! - Przygotowanie krok 5Dodaj kilka łyżek tłuszczu guanciale, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj pecorino romano (po trochu) i świeżo zmielony pieprz. Powinieneś uzyskać kremową konsystencję.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany! - Przygotowanie krok 6Odłóż 3/4 guanciale do miski, aby dodać je tuż przed podaniem.
    Odcedź makaron, gdy będzie al dente i przenieś na patelnię z pozostałym guanciale (i jego tłuszczem). Dobrze i szybko wymieszać.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany! - Przygotowanie krok 7Zdejmij patelnię z ognia i polej makaron jajkiem, pieprzem i śmietaną pecorino. Dobrze wymieszać, aby pokryć makaron sosem.
  • Spaghetti alla carbonara, prawdziwy włoski przepis na węglowodany! - Przygotowanie krok 8Teraz nadszedł czas, aby ubrać talerze:
    Zwiń makaron i umieść go na dnie talerza. Na wierzchu ułożyć chrupiące guanciale. Posyp pecorino romano i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
    Gotowe!

Obserwacje

Jak przechowywać makaron carbonara?
Makaron carbonara powinien być spożywany natychmiast po przygotowaniu. Odradzamy jego przechowywanie.

Dlaczego warto używać guanciale do makaronu carbonara?
W porównaniu z pancettą, guanciale ma bardziej intensywny smak i uwalnia więcej tłuszczu. Dzięki temu danie jest jeszcze bardziej kremowe.

Jakiego kształtu makaronu powinienem użyć do carbonary?
Najczęściej używanym formatem jest spaghetti, ale w rzymskich tawernach często przygotowuje się ją z rigatoni lub mezze maniche.

Jak uniknąć rozgotowania jajek?
Zdejmij patelnię z ognia przed dodaniem jajek i śmietany pecorino, aby uniknąć efektu omletu.

Czego mogę użyć zamiast pecorino romano?
Możesz również przygotować carbonarę z parmezanem lub przygotować mieszankę pecorino romano i parmezanu.

Czy do przygotowania carbonary mogę użyć samych żółtek?
Tak, wiele wersji makaronu carbonara wykorzystuje tylko żółtka jaj. Jeśli chcesz spróbować, pamiętaj, aby dodać dodatkowe żółtko na dwie osoby (2 osoby = 3 żółtka). W takim przypadku radzimy zachować trochę wody z gotowania makaronu, ponieważ śmietana może być znacznie gęstsza i będzie wymagać rozcieńczenia w celu uzyskania pożądanej gładkości.

Jakich jajek powinienem użyć?
Zalecamy użycie bardzo świeżych jajek, ponieważ będą one ledwo ugotowane przez ciepło makaronu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+